Moderaternas Gunnar Hökmark debatterar i EU-parlamentet. Arkivbild.

Moderaternas Gunnar Hökmark debatterar i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hökmark sågar partiledning efter Orbánseger

Moderaternas Gunnar Hökmark går till angrepp mot sin EU-ledare för att denne gratulerat Ungerns Viktor Orbán till valsegern.

EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M) kritiserade i ett mejl på tisdagen ledaren för sin partigrupp EPP Manfred Weber för att denne gratulerat Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter förra veckans valseger.

”Ditt uttalande gör det allt svårare för alla vi som kämpar för ett fritt och demokratiskt Europa”, skrev Hökmark som anklagade Orbán för att ha vunnit på en ”valplattform av populism och antieuropeisk, antisemitisk och främlingsfientlig retorik”.

EU-parlamentarikern József Szájer, från Orbáns Fidesz-parti som också ingår i EPP-gruppen, skrev i sin tur ett argt svarsmejl till Hökmark, och övriga EPP-ledamöter, rapporterar Politico.

”Jag vet inte hur man gör i Sverige men i min del av världen gratulerar vi sedvanligen vinnaren även när vi förlorar val. För att inte tala om ens egna partivänner”, skrev Szájer som även bifogade ett 12 000 tecken långt brev som förklarade varför Orbán vann.

Fidesz medlemskap i det konservativa och kristdemokratiska EPP har länge kritiserats både inom och utanför partigruppen. De svenska Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar i EPP.