Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbánseger glädjer EU-kritiker

Nästan 70 procent av ungrarna röstade på EU- och invandringskritiska partier i söndagens parlamentsval. Resultatet hyllas av nationalister Europa.

Det blev som väntat en jordskredsseger för sittande premiärminister Viktor Orbáns nationalkonservativa Fidesz i söndagens ungerska parlamentsval. När nästan alla röster var räknade på måndagsmorgonen hade Fidesz tillsammans med samarbetspartiet KDNP fått nästan 49 procent av rösterna, enligt landets valmyndighet.

Det ungerska valsystemet gör dock att Fidesz/KDNP får 67 procent platserna i parlamentet och därmed två tredjedels majoritet vilket innebär att de kan ändra landets författning på egen hand.

– Vi har vunnit. Det höga valdeltagandet ger inget utrymme för tvivel, sade Orbán på söndagskvällen med hänvisning till att valdeltagandet låg på drygt 68 procent, vilket är bland det högsta sedan Ungern blev demokratiskt efter kommunismens fall.

Antalet mandat som den Fideszsledda regeringskoalitionen får är samma som vid förra parlamentsvalet 2014 vilket gör det till tredje valet på rad som de får två tredjedels majoritet.

Näst största parti blev högerextrema Jobbik med nästan 20 procent av rösterna. Ungefär 25 procent av rösterna delades mellan partier i mitten eller vänster på den politiska skalan.

Socialdemkratiska alliansen MSZP/Párbeszéd backade jämfört med förra valet 2014 likt många andra socialdemokratiska partier i Europa.

Annons

Gratulationer från Le Pen och Wilders

I valkampanjen fokuserade Fidesz på invandringsfrågan som den viktigaste.  Efter resultatet har gratulationer kommit från ledare för EU-och invandringskritiska partier i andra länder. ”En välförtjänt seger”, kallar Nederländernas Geert Wilders resultatet.

”Hjärtliga gratulationer Viktor Orbán! En dålig dag för EU, en bra för Europa”, twittrade Beatrix von Storch, biträdande gruppledare för tyska AfD.

Även ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, firar resultatet och hoppas på framgångar i nästa års EU-val.

”Nationalisterna kan få majoritet i Europa i nästa EU-val 2019”, twittrade hon.

Kritik mot Fidesz och valkampanjen

Det kommer även kritiska röster om hur regeringspartiet styrt valkampanjen.

– Orbáns regering har tystat oppositionell media, tillsatt viktiga positioner i offentliga institutioner med personer nära sitt parti och lett en aggressiv kampanj driven av fake news när det gäller migration, sade gruppledarna för den gröna partigruppen i EU-parlamentet, Philippe Lamberts och Ska Keller, i ett uttalande.