Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har uppgifter över runt 2 000 personer som arbetar för att störta regeringen. Arkivbild.

Orbáns kritiker hängs ut som ”Soros legosoldater”

13 april 2018

200 personer som jobbar för mänskliga rättigheter, flyktingar och som granskande journalister har fått sina namn publicerade i en tung ungersk tidning som står premiärminister Viktor Orbán nära.

Den ungerska tidningen Figyelő publicerade på torsdagen namnen på runt 200 personer som den anser utgöra en grupp av ”legosoldater” betalade av den amerikanskungerske miljardären George Soros för att störta regeringen, rapporterar AP.

Bland namnen finns personer som jobbar för Amnesty, Transparency International, advokater som jobbar för flyktingar, granskande journalister och anställda vid Centraleuropeiska universitetet i Budapest.

Näringslivsveckotidningen Figyelő driver en regeringsvänlig linje sedan 2016 då det togs över av historikern och Orbánallierade Mária Schmidt, enligt AP. Den stora majoriteten av annonserna i tidningen har därefter kommit från regeringen eller statsägda företag.

Orbán: 2 000 Soroslegosoldater

Under en radiointervju inför förra veckans ungerska parlamentsval sade den nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán till en statligt ägd radiostation att regeringen kände till namnen på runt 2 000 medlemmar som verkar i en ”hel legoarmé som arbetar för att störta regeringen”.

– Det har visat sig att de har journalister, att de är inbäddade i beslutsfattandets kärna. Vi vet detta eftersom vi fått reda på vilka deras folk i Bryssel är, hur de arbetar och hur de betalar sina räkningar. Vi har samlat in rätt mycket information om detta nätverk och vi kommer offentliggöra det, sade Orbán.

Invandringsfrågan var den största under kampanjen där regeringspartiet Fidesz segrade med bred marginal.

Oppositionsmedier lade ned

I onsdags stängde två oppositionella medier, tidningen Magyar Nemzet och radiostationen Lánchíd Rádió, med hänvisning till ekonomiska svårigheter ned. Båda ägdes av oligarken Lajos Simiscka som tidigare varit allierad med Viktor Orbán men som nu är en av hans skarpaste kritiker.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret