Riksdagsledamoten Jens Holm (V).

Riksdagsledamoten Jens Holm (V).

Bild: Monica Kleja

Holm: Se över EU:s flyktingavtal med Turkiet

Vänsterpartiet är för den sociala pelaren, stärkt klimatsamarbete och vill se en mer generös asylpolitik i framtiden.

– Jag skulle vilja att EU gör en översyn av Turkietavtalet, säger Jens Holm (v).

I juni ska EU-ledarna på ett toppmöte diskutera en kontroversiell omfördelning av asylsökande till andra medlemsländer.

–Men den kommer  inte att ske, alla vet att den frågan är död, sade riksdagsledamoten Jens Holm (V) när han på torsdagen besökte ett seminarium på Europahuset i Stockholm.

Enligt Holm har EU slutit ett dåligt avtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kring flyktingmottagning.

– Man låter Erdogan vara grindvakt för Fort Europa. Det förfärliga avtalet med Turkiet bygger på att Turkiet samlar upp människor och hindrar dem från komma vidare, sade han.

"Stoppar kritik"

Han uppgav att även om Turkiet anses ge flyktingarna adekvat skydd, så hindrar avtalet EU från att kritisera antidemokratiska åtgärder i landet som massarresteringar av oliktänkande.Vänsterpartiet vill därför att EU granska  avtalet med Turkiet.

Vänsterpartiet vill se en mer öppen och generös flyktingpolitik i Sverige och EU, exempelvis bör familjeåterförening återigen tillåtas i Sverige.

Och en del av medlen i satsningen på 10 000 nya gränsvakter (mot dagens 1 200) som planeras i långtidsbudgeten, bör i stället gå till att ”rädda liv på Medelhavet”, enligt Jens Holm.  

Han vill också att EU ganska snart ska införa den sociala pelaren och därigenom minska sociala klyftor och social dumpning i medlemsländerna.

Svensk lag 

– Att vi inför ett socialt protokoll innebär att företag som kommer hit ska följa svensk lag och svenska avtal på arbetsmarknaden. Vi kan införa det som enskilt land men det bästa är införa det som princip på EU-nivå, sade han.

Vänstern vill också stärka EU:s regler på klimat- och miljöområdet liksom inom folkhälsoområdet, och bland annat använda den miljögaranti som är inskriven i EU:s fördrag som hävstång mot inremarknadsregler och kommersiella intressen.

När det gäller långtidsbudgeten är Vänsterpartiet, liksom andra svenska partier, emot att Sverige ska betala en större EU-avgift framöver. Man vill också se en stor reform av det samlade jordbruksstödet, så att enbart hållbara miljösatsningar och ekologiskt jordbruk ges medel. Direktstöd till bönder ska alltså inte tillåtas framöver, enligt Holm.

Vänsterpartiet ser också med ogillande på EU:s satsning på ett permanent försvarssamarbete, kallat Pesco.

– Det är en olycklig utveckling, vi motsatte oss Pescosamarbetet. Det är något som EU inte borde syssla med, säger Jens Holm.