PM Nilsson, politisk chefredaktör på oberoende affärstidningen Dagens Industri och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på obundna moderata Svenska Dagbladet debatterade valets EU-frågor på onsdagen.

PM Nilsson, politisk chefredaktör på oberoende affärstidningen Dagens Industri och Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på obundna moderata Svenska Dagbladet debatterade valets EU-frågor på onsdagen.

Bild: Monica Kleja

Olika bud om valets viktiga EU-frågor

Det behövs mer diskussion före riksdagsvalet om vilket EU vi ska ha i framtiden. Det menar tre tunga ledarskribenter.

Trots att EU-beslut  påverkar Sverige på många sätt och trots att riksdagen bestämmer hur svenska ministrar ska rösta i Bryssel eller vilken linje statsministern ska driva på toppmöten hamnar EU-frågorna ofta på undantag i valdebatten.

Valets EU-frågor var temat när Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på obundna moderata Svenska Dagbladet, och P M Nilsson, politisk chefredaktör på oberoende affärstidningen Dagens Industri, på onsdagen debatterade valets EU-frågor  i Europahuset i Stockholm på inbjudan av EU-kommissionen.

En utgångspunkt var att enbart 30 procent av svenskarna upplever att de känner sig välinformerade om EU – samtidigt som 77 procent faktiskt upplever sig vara EU-medborgare. Det visar bland annat Eurobarometern 2018, som publicerades i höstas.

Mer EU-snack

Enligt PM Nilsson kan ett skäl vara att svenska politiker, och ”särskilt statsministrar” inte i tillräcklig utsträckning informerar om vad som händer i EU och vad regeringen gör i rollen som ”förhandlingsmaskin”.

–Ett sätt att få upp EU-frågor på agendans politiker i Sverige är att berätta om dem, särskilt om man sitter i regeringen, särskilt om man är statsminister, betonade PM Nilsson, som upplever att Göran Persson var mer öppen än både Fredrik Reinfeldt och nuvarande Stefan Löfven.

Enligt PM Nilsson är den viktigaste frågan att ta ställning till framöver om Sverige ska delta i Eurosamarbetet eller inte.

–Så länge vi inte är med i EU:s viktigaste projekt så är vi inte med i den viktigaste kärnan.

Självkritisk Lifvendahl

Tove Lifvendahl menade självkritiskt att EU-anhängare som hon själv de senaste åren kunnat göra mer när det gäller att berätta om EU-samarbetet, liksom partierna i riksdagen.

–-Det blir en diskussion då och då när det blir parlamentsval, som nästan pliktskyldigast tas upp. Många partier använder valen som tillfälle att driva sina politiska käpphästar och kanske inte är så tydliga och specifika kring med vad just de vill med EU, sade hon.

Hon menade att också försvars- och säkerhetsfrågorna, inklusive terrorbekämpning, bör finnas högt på partiernas agenda.

– Det finns ett uppvaknande efter den amerikanske presidentens Donalds Trumps utspel om att EU måste ta ansvar för sin egen säkerhet.

Dessutom är handelsfrågorna och USA:s förändrade roll där viktiga att diskutera och även EU:s relation till Kina.

– Det finns ett antal frågor där man kan nå resultat genom samarbete, påpekade Tove Lifvendahl.

Löntagarnas villkor

Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten, var inte med i samtalet men säger till Europaportalen att partierna måste ta upp löntagarnas villkor på den inre marknaden, och exempelvis diskutera utstationeringsdirektivet.

– Det handlar inte bara om företagens rörlighet utan även om arbetstagarnas, att de har schyssta villkor, säger han.

– EU går också i en mer i federalistisk inriktning, mer mot statsförbund. Det måste vi diskutera mer även om det finns en svensk enighet om att inte acceptera för mycket överstatlighet. Många frågor måste hanteras lokalt, allt är inte lämpligt att hantera i Bryssel, säger Olov Abrahamsson.