Ann Linde vill fokusera på sociala frågor men inte flytta mer makt till Bryssel

Ann Linde vill fokusera på sociala frågor men inte flytta mer makt till Bryssel

Bild: Monica Kleja

S vill behålla status quo i EU

Socialdemokraterna vill att EU satsar på jobb, arbetsmarknad och sociala frågor. Men EU-minister Ann Linde vill inte följa med Frankrikes Emmanuel Macron i en mer federalistisk riktning.  

– Vi tycker inte det ska bli någon ändring i kompetens mellan medlemsländerna, kommissionen och parlamentet, sade EU-minister Ann Linde under ett seminarium på fredagen där hon lade fram Socialdemokraternas EU-politik.

Linde slog däremot ett slag för regeringens flaggskepp inom EU – den sociala pelaren – som utgörs av de 20 principer och rättigheter som EU:s ledaren enades om på det sociala toppmötet i november förra året.

Oppositionen menar att de principerna kommer att flytta makt till Bryssel och utgöra ett hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Linde håller inte alls med.

­– Det har blivit en konstig debatt i Sverige, som att EU aldrig har tagit beslut av den här typen. Det har man gjort, till exempel att alla i EU har rätt till semester och dygnsvila. Man har tagit den typ av beslut, sade Ann Linde.

EU-ministern vill att principerna i pelaren främst ska bakas in i de rekommendationer som EU-kommissionen ger till medlemsländerna och hon betonar att man ska behålla den fördelning av kompetens som finns i dag, även på det sociala området. Flytta mer makt till Bryssel och ta steg i en mer federalistisk riktning som bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkat är inte aktuellt.

Lovordar småsakerna i EU

När det gäller EU-frågor i den kommande valrörelsen säger Ann Linde att hon kommer ta upp mindre saker som EU har genomfört men som fått stor påverkan på medborgarnas vardagliga liv. Hon nämner slopandet av roamingavgifter och så kallad ”portabilitet av tjänster” vilket innebär att man till exempel kan titta på serier på Netflix när man reser till andra EU-länder.

– När jag har varit ute i hela Sverige, på skolor och organisationer så är det här något som folk tycker är fantastiskt bra. Jag kan fortsätta använda mobilen som jag vill trots att jag tågluffar ner till Grekland.  Det här är något som alla tycker är bra.

Samtidigt riktade hon kritik mot några saker inom samarbetet, däribland förslaget om EU:s nästa flerårsbudget som kan innebära kraftigt höjd avgift för Sverige, från runt 40 till 55 miljarder kronor per år.  

– Den budgeten man har nu är rimlig. Vi måste ha pengar för eget reformutrymme, det blir svårt med det här förslaget. Vi kan inte betala så mycket, sade Ann Linde.