EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD).

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

SD vill omförhandla och folkomrösta om EU

Dagens EU skiljer sig avsevärt från den organisation som Sverige gick med i 1995. Sverigedemokraterna vill därför omförhandla Sveriges avtal med unionen och folkomrösta om medlemskap.

– Vi tappar hela tiden vår nationella suveränitet. EU spårade ur med Lissabonfördraget, EU har blivit en självväxande institution. Lyssnar man på tunga EU-företrädare så finns det bara en väg och det är framåt. Vi ska ha EU-armé, vi ska inrätta nya organisationer, det finns ingen hejd på det, sade EU-parlamentariker Peter Lundgren när han lade fram Sverigedemokraternas syn på EU-samarbetet.

Lundgren röstade själv ja till att gå med i EU för 24 år sedan men har sedan dess ändrat uppfattning.

–  Vi har blivit lurade på uppgörelsen. Vi får inte det vi betalar för och vi betalar väldigt mycket.

Han och partiet vill göra som David Cameron gjorde i Storbritannien. Först omförhandla avtalet med EU och därefter låta folket avgöra frågan om Sverige ska fortsätta vara med i samarbetet utifrån de nya förutsättningarna. Lundgren tror att den frågan kommer bli viktig både i den svenska valrörelsen och inför valet till EU-parlamentet.

Samarbete ja – EU nej

Peter Lundgren anser att ”allt hade varit frid och fröjd” om bara EU nöjt sig med att vara en fredsbevarande handelsorganisation. För han förespråkar internationell handel och han anser att det har en fredsbevarande effekt.  

– Du skjuter inte den du handlar med.

Lundgren vill också se internationellt samarbete när det gäller brottsbekämpning, miljö och klimat. Dock inte nödvändigtvis inom EU som han menar saknar förståelse för svenska förhållanden.

Peter Lundgren tog EU:s nyligen beslutade regler för ekologiska odlingar som exempel. Där fanns det krav på att plantorna skulle ha markkontakt för att få kallas ekologiska vilket Sverige klagat på då många svenska odlare använder krukor.

– Man inser inte problematiken att vi har ett kallt klimat. Man har inte sakkunskap om våra specifika förhållanden.

Lundgren nämnde dock inte att Sverige fick undantag fram till 2030 så att även svenska plantor som odlas i kruka får fortsätta kallas ekologiska.

Mindre lekstuga

Samtidigt gav Peter Lundgren visst beröm till den EU-institution som han själv tillhör: EU-parlamentet.  

Han betonade att även han som EU-kritiker har inflytande och att det går att föra diskussioner med politiska motståndare.

– Nere i Bryssel är det inte riktigt samma lekstuga som i riksdagen där man sitter i sandlådan och man bara vill leka med sina bästa kompisar. I Bryssel bortser man från det spelet, man är mer mogna vill jag påstå, sade Peter Lundgren .