Debatt: EU-ledarna måste skydda flyktingbarnen

I Italien och Grekland väntar hundratals barn på att återförenas med sina familjer. Rädda Barnen uppmanar EU-ledarna att skydda flyktingbarnen – inte bara skydda EU:s gränser, skriver Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen.

I dag och imorgon träffas EU:s stats- och regeringschefer för ett toppmöte i Bryssel där unionens framtida migrationspolitik kan avgöras. Inte minst händelserna i USA där barn brutalt skiljs från sina föräldrar visar vad som står på spel. Vid gränserna till västvärlden väntar många barn och familjer som hoppas på en framtid i trygghet. Barn används som brickor i ett politiskt spel på båda sidor av Atlanten.

I början av juni påmindes vi återigen om den brist på ansvarstagande som just nu präglar EU:s migrationspolitik. Räddningsfartyget Aquarius med 629 människor ombord – inklusive 123 ensamkommande barn och sju gravida kvinnor – tvingades driva omkring på öppet hav i en dryg vecka då Italien och Malta stängde sina hamnar tills Spanien till slut tog emot fartyget. Enligt Dublinförordningen gäller regeln att det är det första ankomstlandet i EU som ansvarar för att pröva asylansökan. Ett tungt ansvar vilar därför på några få länder som nu tröttnat på den skeva ansvarsfördelningen.

När medlemsländerna vid EU:s yttre gränser inte längre vill ta ansvar skickas de asylsökande – i strid mot Dublinförordningen – fram och tillbaka mellan olika länder, ofta med våld.

Rapporter från Ungern, Bulgarien, Kroatien, Rumänien och länder utanför EU på Västra Balkan avslöjar att asylsökande som försöker passera en gräns attackeras av hundar eller tvingas klä av sig nakna mitt i vintern, allt för att få dem att vända.

91 barn i april

Bara under april tog våra medarbetare i Serbien emot 573 rapporter om övergrepp vid olika gränsövergångar varav 91 involverade barn. I november förra året dog ett sexårigt barn i Serbien efter att ha tvingats tillbaka över gränsen från Kroatien. För några veckor sedan skadades två tolvåriga barn i Kroatien när polisen besköt en skåpbil med 29 flyktingar ombord.

Dublinförordningen styr också familjeåterföreningar i Europa. I Italien och Grekland väntar hundratals barn på att återförenas med sina familjer i andra delar av Europa. Långa handläggningstider för återförening är bland de främsta orsakerna till att barn ger sig iväg på egen hand på jakt efter sin familj. Detta ökar risken för att barn försvinner - minst 5 800 ensamkommande minderåriga saknas bland de som anlänt de senaste åren i Italien.

Barn tvingas agera på egen hand

I Grekland och Serbien har Rädda Barnen träffat barn så unga som åtta år som på egen hand letar efter sina familjer. För att minska risken att barn tvingas ta sina öden i egna händer måste EU snabbt säkerställa en väl fungerande lagstiftning med möjlighet till snabbförfarande för familjeåterförening.

EU:s stats- och regeringschefer  har ett gemensamt ansvar och hitta hållbara lösningar för en förutsägbar och tydlig migrationspolitik som respekterar flyktingars rätt att få frågan om asyl prövad.

Europaparlamentets förslag – som svenska ledamoten Cecilia Wikström är huvudförfattare till – innehåller flera bra punkter; att slopa regeln om första-asylland, att ha ett snabbförfarande för familjeåterförening och att införa en automatisk omflyttning till andra medlemsländer redan vid gränsen. Europaparlamentet har aktivt försökt att få ett nytt asylsystem på plats, och veckans toppmöte är en möjlighet för EU:s ledare att visa att de trots uppenbara åsiktsskillnader kan samarbeta och hitta konstruktiva lösningar.

När Österrike tar över ordförandeskapet för EU-länderna den 1 juli är det med mottot "A Europe that protects". Rädda Barnen hoppas innerligt att det innebär att EU-ledarna tar ställning för att skydda flyktingbarnen – inte bara skydda EU:s gränser.

Barn, ensamkommande eller tillsammans med sina familjer, oavsett om de står vid USA:s gränser eller EU:s gränser har rätt att få sin asylansökan rättsligt prövad under humana förhållanden.

 

Elisabeth Dahlin

Generalsekreterare

Rädda Barnen