Europeiska rådets ordförande Donald Tusk under fredagens EU-toppmöte där brexit diskuterades. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU till Storbritannien: Sista utropet

EU:s 27 ledare varnar Storbritannien för att brexitförhandlingarna går för långsamt och uppmanar britterna lägga alla kort på bordet och medlemsländerna att förbereda sig på att det inte blir något avtal.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer diskuterade på fredagen läget i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU och de är oroade.

– Det är mycket arbete som återstår och de största utmaningarna är fortfarande olösta. Om vi vill nå en uppgörelse i oktober krävs snabba ryck. Detta är sista utropet för att lägga korten på borden, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötet.

Senast i oktober har EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sagt att en överenskommelse måste vara klar för att alla formaliteter ska komma på plats tills Storbritannien lämnar EU i mars 2019. Men allt fler bedömare tror inte att den tidsplanen kommer att hållas.

Ledarna oroade – förbereder för strandade förhandlingar

I sina slutsatser uttrycker stats- och regeringscheferna oro för att brexitförhandlingarna inte kommit längre när det gäller hur frågan man ska undvika en hård gräns mellan Irland och brittiska Nordirland. De uppmanar även britterna att respektera uppgörelsen från december i fjol där Storbritannien åtog sig att hitta en lösning om Nordirland. I annat fall ska Nordirland vara kvar i EU:s inre marknad till skillnad från resten av landet.

Också de sega förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien bekymrar.

”För att [nå en lösning] krävs det ytterligare klarhet samt realistiska och praktiskt genomförbara förslag från Förenade kungarikets sida vad avser landets ståndpunkt i fråga om de framtida förbindelserna”, heter det.

Slutligen uppmanade stats- och regeringscheferna medlemsländerna, EU och andra inblandade att ytterligare förbereda sig på att det inte blir någon uppgörelse mellan EU och Storbritannien.