Högerextrema Nationell samlings partiledare Marine Le Pen ska betala tillbaka flera miljoner. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Le Pen missbrukade EU-pengar

Franska högerextrema Marine Le Pen ska betala tillbaka drygt tre miljoner kronor till EU-parlamentet efter missbruk av EU-medel enligt dom.

EU-domstolen slår fast att Marine Le Pen, partiledare för franska högerextrema Nationell samling tidigare Nationella fronten, ska betala tillbaka pengar som felaktigt betalats ut till en assistent under flera års tid.

I december 2016 begärde EU-parlamentet att den nu före detta Europaparlamentarikern Le Pen skulle betala tillbaka 298 497,87 euro, över tre miljoner kronor. Pengarna var ämnade till att betala lön för en av Le Pens assistenter i EU-parlamentet mellan åren 2010 och 2016 men denne jobbade i själva verket lokalt för partiet i Frankrike.

Le Pen tog parlamentets begäran till EU-domstolen vars dom på tisdagen gav parlamentet rätt.