Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bedrägerier med värden på kinesiska varor som kommer till bland annat Hamburgs hamn har bidragit till det rekordhöga belopp som Olaf uppmanar medlemsländerna att få tillbaka. Arkivbild.

Nytt rekord i bedrägerier mot EU

BRYSSEL 7 juni 2018

EU:s bedrägerigranskare, Olaf, har upptäckt att det har fuskats med rekordhöga 30 miljarder kronor ur unionens budget.

Efter att ha slutfört en rad omfattande granskningar av bedrägerier uppmanade EU:s antibedrägeribyrå Olaf under fjolåret medlemsländerna att kräva tillbaka över motsvarande 30 miljarder kronor i felutbetalada EU-stöd och missade intäkter. Det är betydligt mer än tidigare år, vilket framgår i Olafs årsrapport för 2017.

En betydande del av fusket som avslöjats består av tullbedrägerier. Dessa går till så att containrar från Kina med främst textilier och skor landas i någon europeisk hamn och sedan körs containrar för att förtullas på annan ort i EU där bedrägeriligor räknar med att tulltjänstemännens kontroller är slappare så att de kan sätta ett mycket lägre värde på de importvarorna och därmed minska tullsatsen.

Flykting- och forskningsfonder utsatta

De flesta av Olafs granskningar genomfördes mot bedrägerier inom främst EU:s strukturfonder som har som mål att jämna ut den ekonomiska ojämlikheten mellan olika länder och regioner i unionen. Ett exempel på detta som Olaf tar upp i sin rapport är ett vägbygge i Rumänien där lokalpolitiker var i maskopi med det företag som vann den offentliga upphandlingen genom att ställa så specifika krav så att bara det företaget kunna få uppdraget.

Bedrägerier bland forskare har enligt Olaf blivit en allt lukrativare affärsmodell för fifflare där personer, forskningsinstitut och företag lurar till sig EU-pengar för akademiska utbyten som aldrig äger rum eller projekt som inte förverkligas.

Ligor har även börjat riktat in sig på de bistånd som EU ger till flyktingar.

Olaf dömer inte

Sammanlagt avslutade Olaf närmare 200 bedrägerigranskningar under 2017 och öppnade 215 nya.

Olaf själv kan inte döma i de fall man granskat därför handlar det om rekommendationer att dra tillbaka pengar som det fifflats kring. Den nya europeiska åklagarmyndigheten, som Sverige står utanför, kommer dock att ha den befogenheten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret