Den brittiske brexitministern Dominic Raab och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk brexitplan möts med skepsis

Den brittiska regeringens plan för att lösa en av de hetaste frågorna i brexitförhandlingarna får kalla handen av EU:s Michel Barnier.

Storbritanniens nytillsatte brexitminister Dominic Raab träffade på torsdagen EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Två huvudsakliga utmaningar stod på dagordningen: gränsdragningen mellan republiken Irland och brittiska Nordirland och en politisk överenskommelse om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Förhandlingsrundan ägde rum efter att den brittiska regeringen i början av månaden presenterat sin plan för hur EU och Storbritannien bör samarbeta och handla med varandra efter utträdet. Ett av de brittiska förslagen för att lösa Nordirlandsfrågan är att Storbritannien ska ta in tullar för EU:s räkning efter att landet lämnat unionen. Detta för att inte behöva dra en hård gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien

EU:s Barnier avvisade en sådan lösning.

– EU kan inte och kommer inte att delegera tillämpningen av sina tullregler, moms- och tullavgiftsinsamling till ett land som inte är medlem och som inte underställer sig EU:s regelverk, sade Barnier som istället föreslog en tullunion, vilket avvisats av den brittiska regeringen.

Vill att EU är mer pragmatiskt

Raab menade att det med ”politisk vilja” och ”pragmatism” ska gå att hitta en utväg.

– Vi har tagit EU:s innovativa synsätt som tidigare använts [i politiska uppgörelser] med andra länder i beaktande [i vårt förslag], när den politiska viljan funnits där, sade Raab.

Många av premiärminister Theresa Mays ministrar reser just nu runt i huvudstäderna för att försöka övertyga medlemsländerna att sätta press på Barnier att gå med på de brittiska kraven. Hittills har dock medlemsländerna slutit upp bakom sin chefsförhandlare.

Ny energi i förhandlingarna

Både Raab och Barnier hoppades att förhandlingarna ska kunna ingjutas ny energi med hjälp av den nya brexitplanen. Barnier välkomnade en rad eftergifter som britterna gjort, bland annat att man erkänner EU-domstolen som den enda domstolen för EU-lag och framstegen om framtida samarbeten kring utrikes- och säkerhetspolitik.

Förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde sker längs två parallella spår. Dels handlar det om den framtida relationen, dels om villkoren för utträdet med bland annat hur mycket Storbritannien är skyldigt EU och rättigheterna för de EU-medborgare som bor i Storbritannien och vice versa. I den sistnämnda delen har man enligt Barnier enats till 80 procent.

Målet är att nå en uppgörelse i oktober för att alla medlemsländer och EU-parlamentet ska hinna godkänna den till utträdet 29 mars 2019. Om det lyckas inträder en övergångsperiod fram till 2021 där EU och Storbritannien i detalj måste enas om den framtida relationen.

Raab och Barnier ska träffas igen i mitten av augusti för att fortsätta förhandlingarna som pågått under drygt ett år.