Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Premiärminister Theresa May och hennes förre brexitminister David Davis. Arkivbild.

Ministrar lämnar brittiska brexitskutan

BRYSSEL 9 juli 2018

Framgången för premiärminister Theresa May blev kortvarig när tre ministrar avgår efter att hon trodde ha fått med sig regeringen på sin mjuka brexitlinje.

Det har ett tag legat i luften att Storbritanniens brexitminister David Davis skulle avgå på grund av premiärminister Theresa Mays hållning i de pågående brexitförhandlingarna. I fredags lyckades hon dock ena sin regering kring en gemensam linje med tydliga inslag mot en mjukare brexit, alltså att Storbritannien inte klipper alla band när landet lämnar EU. Men framgången höll bara i sig till på söndagskvällen då Davis skickade in sitt avskedsbrev till May.

”Den allmänna inriktningen kommer som bäst att försätta oss i en svag förhandlingsposition och möjligen en vi inte kan ta oss ut ifrån”, skriver Davis som även menar att regeringen med den inslagna vägen riskerar att frångå vallöften och att göra det brittiska parlamentet maktlöst om man antar en ”gemensam regelbok” med EU för frihandel.

I sitt svar till David Davis tillbakavisar Theresa Mays hans anklagelser om att svika vallöften och att det brittiska parlamentets makt inte blir lika stort om det åtar sig att följa EU-regler även efter brexit.

”Att välja att inte följa vissa regler skulle få konsekvenser för marknadstillgången, säkerhetssamarbetet eller friktionslösa gränser”, skriver May.

Även Davis biträdande ministrar Steve Baker och Suella Braverman uppges ha lämnat vilket kant sätta premiärminister May och hennes regering i fara. Oppositionsledaren, socialdemokratiske Jeremy Corbyn, var inte sen att uttala sig.

”Om hon håller sig kvar med en regering i kaos är det tydligt att hon är mer intresserad av att sitta kvar för sin egen skull än att tjäna folket”, twittrade Corbyn.

Tre andra framträdande brexitförespråkare, utrikesminister Boris Johnson, miljöminister Micheal Gove och handelsminister Liam Fox, sitter dock tillsvidare kvar på sina poster.

Mays brexitplan

Vid regeringssammanträdet i fredags enades ministrarna kring en plan för brexit. Den sätter på pränt tidigare positioner och pekar mot en mjukare variant av brexit. May vill bland annat ha ett frihandelsområde med EU för varor men inte tjänster. 

Enligt dokumentet ska regeringen ha hittat en lösning på den hittills mest svårlösta frågan, den om den framtida gränsen mellan republiken Irland och brittiska Nordirland. Regeringen vill skapa något den kallar ett ”förenklat tullarrangemang” med ett ”kombinerat tullområde” där Storbritannien skulle tillämpa brittiska tullar på varor som är ämnade för Storbritannien och EU-tullar för varor som ska vidare till EU-länderna.

Enligt EU:s och Storbritanniens halvtidsöverenskommelse från i december i fjol blir Nordirland kvar på EU:s inre marknad om inte britterna presenterar någon bättre lösning. EU-sidan har sagt att Irland måste ge sitt godkännande till britternas plan för att resten av unionen ska gå med på den, och den irländske utrikesminister Simon Coveney är försiktigt positiv.

– Jag anser att vi för första gången ser väldigt raka formuleringar som tyder på ett mycket mjukare brexit än vad vissa har uttalat sig om, och det får man välkomna. Jag tror inte att EU kommer att godta det helt och hållet, men jag hoppas att det kan bli grunden för en seriös förhandling, sade Coveney, enligt TT/GP.

Ett över hundrasidigt dokument som i detalj redogör för den brittiska regeringens linje väntas på torsdag. Nästa runda i brexitförhandlingarna med EU är planerad till 16 juli. Ett formellt uttalande från EU-sidan på den brittiska regeringens linje väntas komma 20 juli då medlemsländernas EU-ministrar träffas.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret