Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Donald Trump och Jean-Claude Juncker kom på onsdagen överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta med frihandelsfrågor.

EU-kommissionen: Uppgörelsen med Trump väl förankrad

STOCKHOLM 26 juli 2018

EU-kommissionen försvarar sin uppgörelse om nya handelsförbindelser med USA och uppger att den var förankrad hos andra EU-ledare. – Det var Europa som talade med USA, säger en talesman för EU-kommissionen. Men i Frankrike är man delvis kritisk.

Det rådde inga höga förväntningar på att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle nå en överenskommelse om handelsfrågorna med USA:s president Donald Trump före toppmötet i Vita huset på onsdagen.

Ändå fick EU:s erfarne förhandlare en överenskommelse med sig hem till Bryssel, och som syftar till att skapa en ny frihandelsdialog mellan EU och USA .  

Samtidigt väcker uppgörelsen nu frågor i Europa. Frankrikes finansministern Bruno Le Maire kräver att Jean-Claude Juncker klargör detaljerna i överenskommelsen.

– En bra handelsuppgörelse kan bara åstadkommas i full klarhet och inte under press, säger han till Les Echos.

På presskonferensen i Vita huset efter mötet uppgav Juncker att Europa ska börja importera naturgas och sojabönor från USA.

Och enligt den amerikanske handelsministern Wilbur Ross ska man diskutera frihandel också med andra jordbruksprodukter.

Men också där är Bruno Le Maire kritisk, eftersom han vill undanta jordbruksprodukter från frihandel på grund av det starka europeiska konsumentskyddet.

Hans kritik fick på torsdagen journalister på EU-kommissionens presskonferens i Bryssel att fråga om verkligen uppgörelsen i alla dess delar –  inklusive att EU-länderna lovar köpa mer LNG, amerikansk flytande naturgas, – förankrats hos EU:s medlemsstater.

Kommissionens talesperson Alexander Winterstein svarade att Jean-Claude Juncker "kände väl till vad han kunde säga till USA”.

– Det rådde full harmoni, det var [ett enigt] Europa som talade med USA.

Han betonade också att Juncker före toppmötet fört nära samtal med bland andra förbundskansler Angela Merkel i Tyskland, den franske presidenten Emmanuel Macron och förbundskansler Sebastian Kurz från Österrike som för närvarande är ordförandeland i EU.

EU och USA ska nu omgående sätta upp en gemensam arbetsgrupp som ska utreda hur det nya fördjupade samarbetet ska gå till.  

Inga nya handelsbråk

Under tiden lovar parterna att inga nya handelshot ska riktas mot motparten, enligt Alexander Winterstein.

I ett gemensamt uttalande från EU och USA säger man att överenskommelsen innebär att man ska arbeta för att slopa tullavgifter och andra handelshinder liksom slopade statliga subventioner på industriprodukter, utom de som härrör från bilindustrin.

Likaså vill man främja handeln när det gäller ”tjänster, kemikalier, läkemedel”, liksom sojabönor som nämns särskilt.

Enligt uppgifter till Politico förklarade Juncker för Trump under mötet att han inte hade mandat att förhandla om några andra jordbruksprodukter än just sojabönor.

Samtidigt uppger parterna att man vill minska hindren över Atlanten för jordbruksprodukter, arbetare, investeringskapital, i syfte att göra ”handeln mer mer rättvis och ömsesidig”.

Vill reformera WTO

EU och USA vill också reformera Världshandelsorganisationen WTO för att, säger man, minska orättvisa procedurer och förfaranden inom det internationell handelssystemet.

Talespersonen Alexander Winterstein uppgav i dag också att man i EU-kommissionen är mycket nöjd med att det nu finns ”en strukturerad process” för unionens samarbete med USA framöver.

Men när det gäller USA:s stål- och aluminiumtullarna och EU:s motåtgärd att höja tullavgifterna på en stor mängd amerikanska exportvaror, uppger parterna att de frågorna vill man lösa på sikt.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret