Kampanjorganisationen Vote Leave som frontades av Boris Johnson, tills nyligen Storbritanniens utrikesminister, bötfälls och har polisanmälts.

Kampanjorganisationen Vote Leave som frontades av Boris Johnson, tills nyligen Storbritanniens utrikesminister, bötfälls och har polisanmälts.

Tre brexitkampanjer bröt mot lagen

Tre av kampanjgrupperna som lobbade för brexit inför den brittiska folkomröstningen bröt mot lagen, enligt den brittiska valkommissionen som bötfäller samtliga.

Kampanjorganisationen Vote Leave som frontades av förre utrikesministern Boris Johnson och förre justitieministern Michael Gove, ska betala 61 000 pund eller över 700 000 kronor i böter.

Det har den brittiska valkommissionen nu beslutat. Orsaken är bland annat att gruppen överskred den summa man fick spendera under kampanjen inför den brittiska folkomröstningen om landets EU-medlemskap den 23 juni 2016.

Övriga som bötfälls är Veterans for Britain och grundaren av BeLeave, Darren Grimes.

Flera polisanmäls

Flera personer, bland dem Darren Grimes och David Halsall, ansvarig för Vote Leave-kampanjen har polisanmälts för olika brott som valkommissionen upptäckt under sin granskning, vars slutresultat offentliggjordes i dag.

Inför omröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap var de olika kampanjorganisationerna som ville använda över 10 000 pund eller dryga 120 000 kronor tvungna att deklarera detta till valkommissionen och ange vem som var högst ansvarig för kampanjen.

Organisationerna Vote Leave och BeLeave uppges också mot reglerna ha samarbetat när det gällde att använda mer medel än tillåtet.

”Vi har hittat väsentliga bevis för att de två grupperna jobbade med en gemensam plan, inte deklarerade samarbetat och inte följde gränserna för hur mycket de fick spendera, säger Bob Posner, Valkommissionens chef för enheten för finansiella och juridiska frågor”, i ett pressmeddelande.

En anonym talesperson för Vote Leave säger till Euronews att valkommissionens rapport  innehåller falska anklagelser som ”är helt oriktiga och inte håller för granskning”.