Steve Bannon var tidigare huvudrådgivaren till USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trump-rådgivare vill hjälpa europeisk extremhöger

Steve Bannon vill sätta upp en stiftelse för att hjälpa europeiska högerextrema partier bli stora i nästa EU-val. Sverigedemokraterna pekas ut som en ”perfekt rollbesättning” för den nya rörelsen.

Steve Bannon, som hjälpte Donald Trump att bli USA:s president och därefter tjänstgjorde som dennes viktigaste rådgivare, planerar införa sina metoder i Europa. Efter framgångar för brittiska brexitförespråkare och nationalistiska La Legai Italien ser han ett gyllene tillfälle att stötta nationalistiska och populistiska partier.

– Högerpolitisk populistisk nationalism är det som kommer att ske. Det är den som kommer att regera, sade Bannon i en intervju med The Daily Beast.

Bannon vill skapa en stiftelse, kallad ”Rörelsen”, med huvudkontor i Bryssel som ska hjälpa europeiska högerextrema partier att bland annat rikta och sprida budskap och utföra opinionsundersökningar.

En tredjedel av EU-parlamentet

Hans mål är att få så många populistiska partier invalda i EU-parlamentet i Europavalet i maj nästa år som möjligt.

– Alla är eniga om att nästa maj är enormt viktig, att detta är den första riktiga kontinentomfattande kampen mellan populism och Davospartiet. Detta kommer att bli en väldigt viktig stund för Europa, sade Bannon med hänvisning till mötet i Davos där världens politiska och ekonomiska elit träffas varje år.

Han vill skapa en ”supergrupp” i EU-parlamentet som han hoppas ska kunna samla minst en tredjedel av parlamentarikerna. I dag har den gruppen knappt fem procent av ledamöterna.

I intervjun pekar Steve Bannon ut Sverigedemokraterna och Sannfinländarna som ”perfekt rollbesättning” för sin rörelse.

Under det senaste året ska Bannon enligt tidningen ha träffat bland annat sverigedemokraten Kent Ekeroth, Filip Dewinter från belgiska Vlaams Belang, Marine Le Pen från franska Nationell samling, Nigel Farage från brittiska Ukip och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Italiens inrikesminister och ledare för högerextrema La Lega, Matteo Salvini, lovade i början av juli att bilda en gemensam europeisk allians av nationalistiska populistpartier.