Annons

Matteo Salvini skyller brokatastrofen i Genua på EU:s budgetregler.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien skyller brokatastrof på EU

Högerpopulisten Matteo Salvini, Italiens vice premiärminister, beskyllde på tisdagen EU:s budgetregler för att vara en bakomliggande orsak till brokollapsen i Genua.  

Bara timmarna efter att Morandibron, en motorvägsbro från 60-talet som löper igenom den italienska staden Genua, rasat på tisdagen vände Italiens vice premiärminister Matteo Salvino sina blickar mot EU.

Salvini leder Italiens högerpopulistiska parti Lega, vilket sedan tre månader tillbaka sitter i en koalitionsregering tillsammans med populistiska Femstjärnerörelsen. Båda är uttalat EU-skeptiska.

Efter brotragedin där minst 35 människor omkom igår sade ministern på en presskonferens i Catania på Sicilien att raset visar att Italien behöver investera mer i infrastruktur, och han skyllde bristande underhåll i skolor, sjukhus och broar på EU:s budgetbegränsningar. De regler han syftar på innebär att EU-ländernas budgetunderskott inte överstiga tre procent av BNP.

Italienarna kommer först

– Om externa begränsningar hindrar oss från att spendera pengar i syfte att säkra vägar och skolor, då är det verkligen en fråga om huruvida det är förnuftigt att följa dessa regler, sade han enligt The Express.

–Nästa ekonomiska manöver måste sätta italienarnas säkerhet, rätten till liv, hälsa och arbete först – så får EU:s budgetregler komma sen, fortsatte han.

Händelsen inträffade bara en månad innan landets budget ska presenteras. Regeringen vill utöka nationens budgetunderskott i syfte att genomföra reformer och kraftiga skattesänkningar – och förhandlar just nu med EU om detta.

Men exempelvis tidningen Politico betecknar Salvinis politiska utspel som ”nonsens” eftersom EU:s budgetregler inte hindrar enskilda länder från att laga broar.

Ansvaret ligger i stället på Rom, menar Politico.

Tidningen noterar bland annat att EU har ett pågående investeringsprogram (kallat Junckerfonden) som satsar 315 miljarder euro på att förbättra och renovera infrastruktur i Europa. Fonden har dock mobiliserat mer pengar och i juni uppgick de till 335 miljarder euro.

Rekommenderade satsningar

Politico  avslöjar också att EU-kommissionen i sina ekonomiska rekommendationer i somras uppmanade den nya italienska regeringen att satsa mer pengar på bland annat infrastruktur.

Morandibrons fundament höll på att förstärkas när en 80 meter lång sektion rasade i det dåliga vädret och föll 45 meter. Utöver dödsfallen skadades också många andra trafikanter.

Bakgrunden till kollapsen ska nu utredas. Men redan 2016 ska Antonio Brencich, professor i byggteknik vid universitetet i Genua, ha varnat för att den var felaktigt konstruerad och ”ett ingenjörsmisslyckande”, enligt Corriere della Sera.