Vinden har vänt. Enligt en ny brittisk studie är en majoritet av landets valkretsar nu för att stanna i EU.

Vinden har vänt. Enligt en ny brittisk studie är en majoritet av landets valkretsar nu för att stanna i EU.

Ny brittisk studie: Majoriteten vill vara kvar i EU

Enligt en ny brittisk studie som beställts av stannasidan kan det nu finnas en majoritet bland de brittiska valkretsarna för att stanna kvar i EU.

Väljarna i över 100 valkretsar, som utser de brittiska parlamentsledamöterna och som tidigare var för att Storbritannien lämnar EU, uppges ha svängt till fördel för stannasidan, the remainers.

Det rapporterar The Observer/The Guardian, som hänvisar till den mest omfattande analysen av väljarnas preferenser som gjorts sedan folkomröstningen den 23 juni 2016.  

Enligt analysen är väljarna i 54 procent  av valkretsarna nu för att landet ska behålla sitt EU-medlemskap, samtidigt som väljarna i 46 procent av valkretsarna även fortsättningsvis uppges vilja lämna unionen.

Majoritet för remain

Därmed kan det nu alltså finnas en majoritet i det brittiska parlamentet för att behålla EU-medlemskapet, om analysen stämmer överens med verkligheten.

Den främsta anledningen till omsvängningen uppges vara att väljare som röstar på arbetarpartiet Labour ändrat sig och nu vill stanna i unionen. Inte minst på platser i norra England och Wales, där partiet är starkt.

The Observers politikredaktör Michael Savage uppger att analysen är utförd av undersökningsföretaget Focaldata vilket sammanställt och statistiskt bearbetat två opinionsundersökningar gjorda av opinionsinstitutet Yougov.

Focaldata har utgått från svaren från över 15 000 väljare som tillfrågats om sina åsikter om EU-medlemskapet, före och efter det att landets premiärminister Theresa May den 6 juli offentliggjorde sin plan på hur landet ska samarbeta med EU efter den 29 mars nästa år, då man planerar att lämna unionen.

Bolaget uppges ha arbetat på uppdrag av två organisationer – kampanjorganisationen Best for Britain och den antirasistiska organisationen Hope not hate, som båda lobbar för stannasidan.