Annons

Den italienska kustbevakningens fartyg Ubaldo Diciotti här för ankar i Messina, också på Sicilien,

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige vägrar ta emot migranter

Sverige är att av de EU-länder som säger nej till att ta emot migranter som är ombord på ett italienskt fartyg men nekas gå iland i Italien. EU söker en snabb lösning på situationen.

Över 170 män, kvinnor och barn som befinner sig ombord på den italienska kustbevakningens fartyg Ubaldo Diciotti får inte gå iland i staden Catania på Sicilien, dit fartyget anländel i måndags efter fem dygn till havs.  

EU-kommissionen har sedan i helgen jobbat för att förmå EU-länder att hjälpa de nödställda, men enligt Ekot har den svenska regeringen sagt nej till att ta emot dem.

Sverige vill istället att andra länder ska visa solidariskt ansvar och ta emot migranterna med motiveringen att Sverige redan tidigare tagit emot många människor på flykt.

Uppgiften bekräftas av Joanna Abrahamsson, pressekreterare hos migrationsminister Helene Fritzon (S).

– Sverige har länge sagt att vi behöver ta ett gemensamt ansvar i EU. Sedan gör man en bedömning i enskilda fall, säger hon utan att vilja kommentera regeringens beslut närmare.

Överfylld båt

Ubaldo Diciotti plockade den 15 augusti upp 190 migranter från en överfylld båt som befann sig tre mil utanför ön Lampedusa i Medelhavet. Några var svårt sjuka och fördes till sjukhus, kvar ombord är 177 migranter.

Om inget land erbjuder sig att ta emot dem kan de skickas tillbaka till Libyen varifrån deras flyktingbåt kom.

Italien har också vänt sig till EU- kommissionen vars talesperson Tove Ernst i dag onsdag sade att man letar efter en lösning och uppmanar EU:s medlemsländer att bistå migranterna.

– Italien kontaktade oss i söndags och sedan dess har vi varit i kontakt med medlemsländerna för att nå en snabb lösning.

– Det finns humanitära skäl att se till att var och en som befinner sig ombord får vad de behöver, sade hon och påpekade att EU-kommissionen nu intensifierar arbetet med att nå fram till en långsiktig migrationsöverenskommelse mellan EU:s medlemsstater.

– Ombord på fartyget /.../ finns minderåriga, kvinnor och människor som befunnit sig i interneringsläger i Libyen under lång tid, ett år, ett och ett halvt år, två år och de har verkligen, verkligen gått igenom mycket, säger Giovanna Di Benedetto, talesperson för Rädda barnen, till CNN.

Hon uppger att det enligt internationell rätt, inte är tillåtet att hindra migranterna att gå i land.

Också andra båtar som i sommar räddat nödställda i Medelhavet, bland dem Aquarius, vägrats angöra hamnar i Italien och på Malta.