Ledande Labourpolitikerna John McDonnell och Jeremyn Corbyn.

Ledande Labourpolitikerna John McDonnell och Jeremyn Corbyn.

Bild: Rwendland

Brexitfrågan till omröstning på Labourkongress

Spänningen stiger i Storbritannien inför Labourpartiets ställningstagande på tisdag kring en ny folkomröstning om brexit.

Det brittiska socialdemokratiska Labourpartiet har tidigare visat sig avvaktande i frågan om det behövs en andra folkomröstning i brexitfrågan.

–  Det är ett stort ställningstagande som partiet har att ta, men hittills har ledningen visat sig vara EU-skeptisk, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Inför partiets kongress i Liverpool har en opinionsundersökning från Yougov visat att 90 procent av Labours medlemmar vill bli kvar i EU och 86 procent vill få säga sitt om det slutliga förhandlingsresultatet mellan Storbritannien och EU.

Och i söndags, under den pågående kongressen, sade partiledaren Jeremy Corbyn att han är för en ny folkomröstning – om medlemmarna är för en sådan, enligt BBC.

Efter en fem timmar lång debatt ställde sig nämligen en majoritet sig bakom en motion i vilken det står att ”Om vi inte kan få ett [val till parlamentet] så måste Labour stödja alla alternativ som finns kvar på bordet, inklusive en kampanj för en folkomröstning om brexit”.

Splittrat arbetarparti

Men det finns också Labourväljare som vill ur ur EU. Och åsikterna går även isär kring hur en eventuell ny folkomröstningen ska vara utformad. Ska den gälla själva brexitfrågan, det vill säga om Storbritannien ska lämna EU – vilket kallas People’s vote?

Eller ska britterna folkomrösta om utfallet av förhandlingarna med EU, kring nationens viktiga framtida relationer med Europeiska unionen? Ett resultat kan antingen bli ett avtal med EU, eller inget överenskommelse alls.

Förhandlingarna går emellertid trögt; så sent som i förra veckan avspisades premiärminister Theresa Mays uträdesförslag av övriga stats- och regeringschefer i EU.

David Lammy, Labourpolitiker för Tottenham, anser att det enda realistiska är att återigen rösta om själva utträdet.

–Jag är glad att ledarskapet i partiet har lyssnat på oss medlemmar och förändringen när det gäller i stämningen i landet, genom att röra sig närmare People’s vote, skriver han på Twitter.

Labours skuggfinansminister EU-skeptikern John McDonnell tillbakavisar dock förslaget.

– Om vi ska respektera [utfallet av] den senaste folkomröstningen så måste det bli om avtalet, uppger han för The Guardian.

Statsvetaren Nicholas Aylott menar att en sådan omröstning som John McDonnell förespråkar skulle sakna poäng:

– En andra folkomröstning måste fråga om man är för utfallet av förhandlingarna, vare sig det blir ett avtal eller inte, eller om man vill stanna kvar i unionen. Jag ser ingen annan möjlighet, allt annat skulle vara meningslöst, säger han.

Även om en majoritet i Labourpartiet skulle rösta för en andra brexitomröstning imorgon, har partiet ytterst små chanser att driva igenom ett sådant beslut i parlamentet, bedömer Aylott.

– Det finns en parlamentarisk majoritet för premiärminister Theresa May som nästan helt består av konservativa. Att öppna frågan igen skulle vara en katastrof för det konservativa partiet, eftersom den första folkomröstningen bäst kan betraktas som ett sätt att avgöra en bitter konflikt inom Tory-partiet, säger han.