Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ledaren för franska Nationell samling Marine Le Pen. Arkivbild.

Efter riksdagsvalet – extremhögern i EU jublar

BRYSSEL 10 september 2018 | Europeiska reaktioner

Sverige följer en europeisk trend och står nu inför svåra regeringsförhandlingar. Det är några av de europeiska reaktionerna på det svenska riksdagsvalet.

Söndagens svenska riksdagsval har kommenterats i europeisk press och av europeiska politiker.

Europeisk extremhöger jublar

I Frankrike firar Nationell samlings ledare Marine Le Pen Sverigedemokraternas framgång.

”Ytterligare en dålig kväll för EU”, twittrade Le Pen som får medhåll av Italiens inrikesminister tillika ledare för nationalistiska La Lega, Matteo Salvini.

”Sverige, mångkulturens och vänstermodellens land, har efter år av vild invandring äntligen beslutat sig för förändring. Med Jimmie Åkesson säger de nej till detta EU av byråkrater och spekulanter, nej till olagliga invandrare nej till islamsk extremism”, twittrade Salvini.

Uppmanar till samarbete med SD

Peter Skaarup, gruppledare för Dansk Folkeparti, uppmanar de borgerliga partierna ”att släppa de fina känslorna” att bjuda in  Sverigedemokraterna till regeringsförhandlingar.

”Det politiska etablissemangets avvisande av Sverigedemokraterna som fått nästan var femte röst fungerar självklart inte på sikt i en demokrati som Sverige. Och att Sverigedemokraterna har fått ett fantastiskt valresultat och samtidigt är tungan på vågskålen måste få även den mest inbitne motståndaren att erkänna att man inte kan tiga ihjäl ett problem”, skriver Skaarup i Berlingske som menar att svensk politisk blivit mer normal och liknar utvecklingen i resten av Europa.

Finlands finansminister och vice statsminister Petteri Orpo slår fast att ”valresultatet följer en allmäneuropeisk trend där partifältet splittras”. Han undrar samtidigt vad resultat ”betyder för Sveriges EU-linje”.

”Rådlösa förlorare”

Silke Bigalke skriver i tyska Süddeutsche Zeitung att riksdagsvalet visar hur rådlösa partierna är gentemot högerpopulister.

”Det handlar inte längre om vem som vinner, Socialdemokrater eller Moderater, utan vem som förlorar minst till högerpartiet Sverigedemokraterna”, skriver Bigalke och tillägger att de skandinaviska länderna har prövat nästan allt för att inordna de invandrarkritiska partierna i det politiska systemet – regeringsparti i Norge, stödparti i Danmark och som fredlösa i Sverige – utan att ha lyckats.

Socialdemokrater backar

Der Spiegel kommenterar att de svenska Socialdemokraterna backar liksom socialdemokratiska partier tidigare gjort i bland annat Tyskland, Italien och Österrike. I bara sex av de 28 EU-länderna regerar socialdemokratiska partier: Rumänien, Portugal, Slovakien Malta, Spanien och Sverige.

Tidningen håller en ny minoritetsregering för trolig.

I österrikiska Die Presse räknar skribenten Christian Ultsch men att Sverige rör sig mot oroliga tider och kanske även nyval och att ”högerpopulisterna redan gnuggar händerna”.

I franska Le Monde räknar man med långa och svåra regeringsförhandlingar och menar att konsekvenserna av fragmenteringen är svåra att analysera.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret