Rådets ordförande Donald Tusk, Egyptens president Abdel Fattah Al-Sissi och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i Kairo, Egypten.

Rådets ordförande Donald Tusk, Egyptens president Abdel Fattah Al-Sissi och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i Kairo, Egypten.

Bild: EU

Egypten – ny EU-partner för att stoppa migranter

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffar på söndag Egyptens president Abdel Fattah Al-Sissi. Den egyptiska militärregimen ser ut att bli EU:s nya partner för att stoppa migranter på Medelhavet.

På det informella toppmötet i Salzburg i går fick Donald Tusk, rådets ordförande, stöd av medlemsländerna för sin och den österrikiske förbundskanslerns Sebastian Kurzs pågående dialog med Egypten och andra nordafrikanska länder kring migration och ekonomiskt samarbete.

Kurz gjorde klart att EU nu vill fokusera på att skydda EU:s gränser och fördjupa samarbetet med länder i Nordafrika, som Egypten, för att stoppa illegal invandring, människosmuggling och hindra fler liv från att spillas på Medelhavet.

Exakt hur man tänker sig samarbetet med Egypten är dock okänt.

Men Natasha Bertaud, talesperson för EU-kommissionen, uppgav på fredagen att närmandet till Egypten hänger samman med FN-organen UNHCR:s och IOM:s arbete att öka Medelhavsländernas engagemang när det gäller migrationskrisen.

UNHCR och IOM har tidigare lanserat planer på regionala flyktingläger, eller landstigningsplattformar, där personers asylskäl ska kunna kontrolleras – ett koncept som EU-kommissionen snappat upp och vidarelanserat.

Sebastian Kurz sade på torsdagen att Egypten sagt nej till centren. Men redan nu på söndag ska Donald Tusk återigen möta Egyptens president Abdel Fattah Al-Sissi för nya samtal.

Det blir hans andra möte med Al-Sissi på kort tid. De båda träffades även för en vecka sedan i Kairo, tillsammans med Sebastian Kurz.

Viktigt decembermöte 

Enligt Natasha Bertaud blir också nästkommande möte mellan EU och Afrika i december viktigt när det gäller samarbete med Egypten och andra nordafrikanska länder.

Hur stora är då migrantströmmarna som når EU via Egypten?

– Det är en mix. Egypten är delvis ett stort transitland, delvis ett ursprungsland och destinationsland, säger Sophie Dernelid, kansliråd på justitiedepartementet med ansvar för migration och EU:s yttre relationer.

Hon påpekar att EU sedan två år tillbaka har ett migrationssamarbete med Egypten inom det som kallas partnerskapsramen, ”då man jobbar med prioriterade länder”.

Det som sker nu, uppger hon, har också en bredare koppling till EU:s samarbete med Arabförbundet, som EU väntas möta på ett toppmöte i februari 2019.

Svenska UD, utrikesdepartementet, ville på fredagen inte svara på frågor om Egypten-samarbetet, utan hänvisar till statsminister Stefan Löfven som deltog på Salzburgsmötet.

Efter mötet fick statsministern frågan om EU nu bytt fot från omfördelning till att hindra folk från att komma.  

– Både och. Det gäller att stå upp för den skyldighet vi har att ta emot flyktingar som söker asyl men det är också så att många av dem som kommer från Afrika inte har några flyktingskäl. De är ekonomiska migranter som vill ha ett bättre liv. Att hindra dem från att göra den farliga resan är bara en förstärkning av svensk biståndspolitik som går ut på att hjälpa människor i sina hemländer, uppgav han för Aftonbladet.