EU:s brexitförhandlare, den konservative fransmannen Michel Barnier. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-förhandlare: Snart brexitavtal möjligt

Samtidigt som EU:s brexitförhandlare Michel Barnier ser möjlighet till överenskommelse om det brittiska utträdet kallar premiärminister Theresa May till krismöte.

Enligt EU:s brexitförhandlare Michel Barnier är det möjligt att nå en uppgörelse med Storbritannien om villkoren för utträdet om ”sex till åtta veckor” om båda sidor är ”realistiska”, rapporterar Bloomberg.

– Vi är inte långt från en överenskommelse, sade Barnier på måndagen.

Tidigare har EU:s mål varit att enas vid ett ordinarie EU-toppmöte i mitten av oktober. Men i dag tror få att det är möjligt. Ett extratopppmöte skulle behövas sättas in i mitten av november om Barniers prognos om en snar uppgörelse mellan EU och Storbritannien slår väl ut.

May i krisläge

Samtidigt möter Storbritanniens premiärminister Theresa May allt större motstånd från EU-kritiska parlamentsledamöter från sitt konservativa Tory-parti. Enligt den tidigare statssekreteraren för brexitfrågor, Steve Baker, kan det röra sig om upp till 80 ledamöter som vänder sig mot Mays plan – ett antal som mer än räcker för att stoppa planen i underhuset.

Hennes tidigare utrikesminister och brexitledare, Boris Johnson, ansätter även May hårt. I en debattartikel i The Daily Mail i söndags kallar han förhandlingarna en ”förödmjukelse” för Storbritannien.

”Vi har öppnat oss för evig politisk utpressning. Vi har satt en självmordsväst runt den brittiska konstitutionen och överlämnat detonatorn till Michel Barnier”, skriver Johnson.

Mot bakgrund av detta håller May nu på torsdag ett extrainsatt regeringsmöte för att lösa krisen.

Fack kräver ny folkomröstning

Även från andra håll växer motståndet mot Mays brexitplan. Den brittiska fackliga centralorganisationen TUC röstade i går måndag för att mobilisera sina medlemmar att kampanja för en ny folkomröstning om landets EU-medlemskap om överenskommelsen som nås inte skyddar löntagare.

Lämnar i mars

Den 30 mars lämnar Storbritannien EU, med eller utan utträdesavtal. För att en eventuell överenskommelse ska bli giltig måste det godkännas i parlament i både Storbritannien och EU-länderna – en process som väntas ta runt ett halvår vilket gör att det två måste enas under hösten.

Samtidigt med utträdesavtalet ska EU och Storbritannien enas om riktlinjerna för hur deras framtida relation ska se ut med handelsavtal och olika typer av samarbeten. Dessa förhandlingar pågår parallellt men något utkast till överenskommelse har ännu inte börjat skrivas, enligt Bloomberg.