Londons borgmästare Sadiq Khan. Arkivbild.

Londons borgmästare Sadiq Khan. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Krav på ny brexitomröstning

Londons borgmästare Sadiq Khan vill se en ny folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet samtidigt som trycket på oppositionsledaren Jeremy Corbyn att ställa samma krav ökar. Men regeringen säger nej med motiveringen att ett sådant beslut är allt för komplicerat.

Londons socialdemokratiske borgmästare Sadiq Khan krävde i helgen att britterna i en ny folkomröstning ska få ta ställning till innehållet i den eventuella uppgörelsen mellan EU och Storbritannien om landets utträde ur unionen.

”Regeringens eländiga misslyckande – och den enorma risk vi står inför med antingen en dålig eller ingen brexituppgörelse alls – innebär att det enda rätta är att låta folket säga sin mening om framtiden för vårt land”, skrev Khan i The Observer på söndagen.

Socialdemokratiska krav

I en stor sondering bland Labour-väljare för en dryg månad sedan ville nästan två av tre se en ny folkomröstning medan åtta procent var mot. Från fackligt håll formaliserades i förra veckan kraven på en ny folkomröstning i det fall uppgörelsen med EU inte skyddar löntagare.

I nästa vecka ska Khans Labourparti diskutera sin inställning i frågan. Hittills har man varit motståndare till en ny folkomröstning.

Tory säger nej

Den konservativa regeringen står dock fast vid att en ny folkomröstning inte är aktuell. Rory Stewart, statssekreterare för fängelsefrågor, sade i förra veckan att uppgörelsen ”involverar 17 olika delar. Det är inte lämpligt som alternativ i en folkomröstning”.