Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Regeringen och alliansen allt mer eniga om EU-politiken

STOCKHOLM 3 september 2018

Sverigedemokraterna gör allt fler invändningar mot regeringens EU-politik. Samtidigt har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna kommit allt bättre överens i EU-frågorna, visar Europaportalens stora granskning.

Efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen 2010 har oenigheten i EU-politiken ökat. Det har skett samtidigt som de rödgröna och de borgerliga partierna blivit mer överens i EU-frågorna. Det visar en stor genomgång som Europaportalen gjort av riksdagens protokoll de senaste tolv åren och de så kallade avvikande meningar som anmälts i EU-nämnden. En avvikande mening är ett formellt sätt att säga nej, och innebär att ett parti inte håller med regeringens förslag.

Mellan Fredrik Reinfeldts första alliansregering 2006 och den nuvarande rödgröna Löfvenregeringen har andelen EU-frågor där oppositionen har anmält minst en avvikande mening ökat från 30 procent till 46 procent.

Men bakom den växande splittringen står egentligen bara ett parti, nämligen EU-skeptiska Sverigedemokraterna vars ledare Jimmie Åkesson har beskrivit  EU som ett “monsterbygge”. Sedan de kom in i riksdagen har SD trappat upp sin EU-kritik.

Ser man enbart till de partier som suttit i regeringsställning de senaste tolv åren, alliansen å ena sidan, och de rödgröna å andra sidan, har dessa närmat sig varandra. I dag är andelen EU-frågor som de är oense om enbart nio procent.

Även Vänsterpartiet – vars ordförande Jonas Sjöstedt nyligen meddelade att partiet pausar sitt aktiva EU-motstånd – har successivt minskat sin kritik.

– Kartläggningen visar att det spelar en viktig roll vilket stöd regeringen har i riksdagen, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

Samma bedömning gör Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Båda menar att utfallet av Europaportalens undersökning speglar att Löfvenregeringen haft minst stöd i riksdagen av de tre.

Linda Berg:

– Regeringen har i ännu högre utsträckning än de tidigare en extremt svag situation och måste verkligen se till att få andra partiers stöd för sin politik, och det är därigenom högst troligt att regeringen i förväg förhandlat med andra partier och gjort anpassningar för att få så bra beslut som möjligt, säger hon.

Linda Berg påpekar också att man i svensk utrikespolitik dessutom sedan länge eftersträvat bred förankring samsyn i viktiga frågor, som också påverkat EU-politiken:

– Det är en tradition som funnits med länge också i svensk EU-politik att man gärna vill försöka nå breda uppgörelser och hitta kompromisser kring viktiga förslag. Det kan exempelvis handla om att få till stånd en lösning som blir så bra som möjligt för svenska förhållanden, men även politiska skiljelinjer i olika sakfrågor kan spela in, säger hon.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Olle Johansson
Utredare

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret