Protester framför Stormont-parlamentet på Nordirland för två år sedan. Gränsfrågorna är fortfarande hett omtvistade.

Protester framför Stormont-parlamentet på Nordirland för två år sedan. Gränsfrågorna är fortfarande hett omtvistade.

Bild: Sinn Fein

Brexit: Svettig slutspurt– utgången oviss

Det är högst oklart om brexitförhandlarna ska gå i mål före toppmötet nästa onsdag. Från svenskt håll är man ändå försiktigt positiv.

Många européer, inte minst britter, håller nu andan inför slutspurten i förhandlingarna mellan Storbritannien och EU om landets utträde ur unionen. Ska det bli en hård eller mjuk brexit – eller inget avtal alls?

Det man så intensivt diskuterar är dels utträdesavtal , dels en deklaration om hur de framtida relationerna ska se ut.

Och även om få dagar återstår till toppmötet den 18 oktober beskrivs samtalen just nu bara föras på teknisk nivå.

På EU-kommissionens presskonferens vid lunchtid på torsdagen var talespersonen Margaritis Schinas också tydlig med att det ännu inte skett något som helst genombrott. Uttalandet kom efter att flera större medier i EU rapporterat att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett tal till Europaparlamentet i går ska ha sagt att ett avtal är inom räckhåll före onsdag i nästa vecka.

Men efter publiceringen av talet visar det sig att det han sa var mindre hoppfullt: att man förhandlar ”med målet att ett avtal ska vara inom räckhåll på Europeiska rådets möte den 17 oktober, nästa onsdag.”

Mycket klart

Barnier  uppgav vid samma tillfälle att 80-85 procent av utträdesavtalet är färdigförhandlat men att flera hinder återstår – och att värsta stötestenen är ännu tull- och gränskontrollproblematik mellan Irland och  Nordirland.

– Som märks i den ymniga informationsfloden i olika medier pågår det intensiva förhandlingar, kring den irländska reservlösningen, backstoppen, säger Jan Olsson, ambassadör med ansvar för brexitfrågor på utrikesdepartementet, till Europaportalen.

Från svenskt håll är man i dag försiktigt positiv till att det ska gå att hitta lösningar.

– Vi gläds åt det faktum att det pågår förhandlingar och vår förhoppning är att det rör sig framåt. Men exakt hur långt det man kommit är naturligtvis svårt att säga, uppger Jan Olsson.

Efter EU-toppmötet i Salzburg i september ställde Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet , och Jean Claude Juncker, kommissionsordföranden, ett ultimatum.

Oktobermötet var sista chansen för brexitförhandlarna, sade man, men nu ser dörren ändå ut att öppnats på glänt för ännu ett toppmöte om brexit – denna gång i november.

Stämmer det? 

– Ja,  eftersom man ser att det finns en positiv utveckling, säger Jan Olsson på UD.