Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: EU

Brexitfiasko hotar EU-toppmöte

Efter en kaotisk helg är det ovisst om det kan ske ett genombrott i brexitsamtalen på veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Klockan klämtar men ännu finns inget brexitavtal mellan EU och Storbritannien. På söndagseftermiddagen såg det ut som om förhandlarna i Bryssel nått fram till en uppgörelse. Men förhoppningarna grusades senare under dagen.

Det skedde efter att den brittiske brexitministern Dominic Raab skyndat sig till Bryssel för att hålla ett oplanerat möte med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Tidningen Irish Times rapporterar att Raabs uppdrag inte var att godkänna avtalsförslaget utan tvärtom att förklara att texten som låg på bordet var alltför hårdsmält för Londonregeringen och man uppger att chock och besvikelse i stället bredde ut sig efter det  hastiga mötet.

Enligt medierapporteringen ska avtalsförslaget ha kollapsat, något som Michel Barnier också uppgavs för medlemsländernas ambassadörer på söndagskvällen.

Möte inställt

Irish Times uppger också att mötet mellan de biträden, sherpas, som förbereder ministrarnas toppmöten, har ställts in inför onsdagens EU-toppmöte i Bryssel – då alla parter hela tiden planerat att vara klar med en brexituppgörelse.

Oktobertoppmötet är sista chansen för brexitförhandlarna, sade EU-företrädare vid toppmötet i Salzburg i september.

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas uppgav på måndagen att inga nya förhandlingar är tänkta att hållas innan onsdag.

På en fråga om detta nu sammantaget betyder att EU nu trappar upp sin beredskap för ett avtalslöst brexit, svarade han:

– Även om vi jobbar hårt för ett avtal, så intensifieras nu vårt arbete med detta.

EU:s ledare kan dock tänkas arrangera ett extra toppmöte i november. Det kan då alltså komma att handla om annat än att formalisera och signera ett brexitavtal – och i stället om de potentiella konsekvenser av att man faktiskt inte lyckas nå en uppgörelse med Storbritannien, enligt The Guardian.