EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och hans närmsta man Frans Timmermans. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och hans närmsta man Frans Timmermans. Arkivbild.

Bild: EU

EU-kommissionens sista år – vädjar till enighet

Inför sitt sista år slår EU-kommissionen av på takten med nya lagförslag. Istället ökar man trycket på medlemsländerna och parlamentet att enas i en rad viktiga frågor.

EU-kommissionen slog på tisdagen fast sitt femte och sista arbetsprogram för den här mandatperioden. Fokus på deras arbete under nästa år kommer att ligga på att få enighet om de förslag som medlemsländerna och EU-parlamentet håller på att förhandla om.

– Dagens arbetsprogram innehåller inga överraskningar, för vi har lagt fram alla förslag som behövs. Nu måste de antas och omsättas i praktiken, sade EU-kommissionär Frans Timmermans i ett uttalande.

Utöver det planeras 15 så kallade initiativ, varav ett skarpt lagförslag, under det kommande året.

Vill se färre veton

Bland de 15 initiativ som kommissionen räknar med att lägga fram under 2019 finns förslag på att medlemsländerna oftare bör rösta med kvalificerad majoritet inom områden som klimat-, viss skatte- och socialpolitik – områden där man i dag eftersträvar enhällighet trots att det inte krävs enligt fördraget.

Bland initiativen märks även planer för artificiell intelligens, mot desinformation, ta bort fler hinder på den inre marknaden, en strategi för hormonstörande ämnen och tydligare regler när rättsstatsprincipen hotas i ett medlemsland.

84 prioriterade lagförslag

Kommissionen pekar ut 84 av de liggande förslagen som extra viktiga för lagstiftarna i medlemsländerna och EU-parlamentet att bli klara med nästa år. Bland dem märks förslag om nästa långtidsbudget, upphovsrätt, ren energi, asylpaketet och en samordnad bolagsskatt.

Samtidigt drar man tillbaka 17 lagförslag och lagstiftning, bland annat för att de inte längre är aktuella.    

Hälften av lagförslagen klubbade

Sedan denna kommission tillträdde för knappt fyra år sedan har lagstiftarna enats om ungefär hälften av de skarpa förslagen. Ytterligare en femtedel av alla förslag anser kommissionen att man kommit på god väg med.