Annons

Justitieminister Morgan Johansson (S), statsminister Stafan Löfven (S) och Tomas Tobé (M).

Justitieminister Morgan Johansson (S), statsminister Stafan Löfven (S) och Tomas Tobé (M).

Bild: Mattias Vepsä/Marcus Frendberg/Fredrik Wennerlund

Justitieministern rättar statsministern: Inte aktuellt byta politik

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att Sverige ser över beslutet att stå utanför den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, för att bekämpa vissa typer av brott. – Inte aktuellt, säger justitieminister Morgan Johansson.  – En lek med ord, säger Moderaternas Tomas Tobé.

– När det gäller åklagarmyndigheten så är min uppfattning att vi har anledning att se över det beslutet [att Sverige står utanför] med tanke på hur myndigheten har utvecklats, sade Stefan Löfven i ett replikskifte i riksdagens EU-nämnd den 19 september.

På fredagen sade dock justitieminister Morgan Johansson till Europaportalen att det inte är aktuellt för Sverige att gå med i den europeiska åklagarmyndigheten som är på väg att byggas upp. Därmed skulle det svenska beslutet från 2016 stå fast.

– Vi har inte uteslutit att vi i en framtid skulle gå med i Eppo men det är inte aktuellt i dagsläget. Men vi kommer noga att följa hur den här myndigheten utvecklas. Skulle ett medlemskap i Eppo innebära ett mervärde för Sverige så får vi kanske omvärdera, säger Morgan Johansson och betonar att det kan ”leda till rätt stora problem” om man lägger över mer och mer på Eppo som också då tar över uppgifter som nationella åklagare har.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tycker att statsministerns uttalande är underligt.

– Moderaterna och Sveriges linje är att vi inte anser [att Sverige ska gå med i Eppo]. Jag tycker att det är underligt att statsministern redan nu öppnar upp för att eventuellt ändra uppfattning längre fram, säger Tomas Tobé till Europaportalen.  

Men justitieminister Morgan Johansson avvisar Moderaternas invändning.

– Det är väl kanske en lek med ord. Vi har inte uteslutit för all framtid att vi skulle kunna gå med. Men det beror helt och hållet på hur den här myndigheten utvecklas.

Tomas Tobé menar dock att det är statsministern som leker med ord.

– Nu är det ju statsministern som leker med orden och som verkar öppna upp för en ny position. Jag tycker det är bättre att man klargör vad [Sverige] tycker i dag och är det så att man någon gång byter position så kan man meddela det då istället, säger Tomas Tobé.