Annons

Åsa Westlund, ny ordförande i EU-nämnden, vill ändra på den klassiska bilden av EU som en koloss. – EU går att påverka.

Bild: Socialdemokraterna

Hoppa till artikelns andra spalt.

Övergångsregering eller inte – EU kräver beslut

Även om svensk politik har pausat i väntan på en ny regering fortsätter EU-arbetet som vanligt. EU-nämndens nya ordförande Åsa Westlund är optimist: –EU går att påverka, säger hon till Europaportalen.

– Många underskattar EU och tror att det är ett stort maskineri som inte går att påverka men det går, säger socialdemokraten Åsa Westlund, grön feminist och nybliven ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Under den senaste mandatperioden har hon suttit ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, men i fredags utsågs hon av S-gruppen till ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Men om en Alliansregering tar över makten kan det bli ändring eftersom det ingår i uppgörelsen om ordförandeplatserna i riksdagen att ledarplatser  i tunga utskott, varav EU-nämnden är ett sådant, tillfaller regeringen. På onsdag fattar riksdagen formellt beslut om EU-nämndens ledamöter.

– Vi har ju en övergångsregering som av tradition inte ska ta stora politiska beslut men det tar inte EU-arbetet hänsyn till, det måste rulla på, säger hon.

Vad har du då för ambitioner när det gäller att skapa en svensk EU-politik?

– Jag tänker att Sverige kan påverka mer när vi är eniga. Det skadar Sverige om vi skulle byta fot hela tiden. Samarbete är viktigt sedan är det inte alltid möjligt, uppger Åsa Westlund.

Den senaste mandatperioden har också arbetet i EU-nämnden präglats av ett omfattande samarbete.

Bara i nio procent av frågorna har blocken varit oeniga, visar Europaportalens omfattande granskning av svensk EU-politik de senaste tolv åren.

Samtidigt har Sverigedemokraterna trappat upp sin kritik, vilken dels består av invändningar mot att Sverige är medlem i EU, dels av protester i olika sakfrågor.

Det råder ett osäkert parlamentariskt läge?  

– Ja, men det är också spännande att få vara med om detta.  Det är klart att vi måste hitta en formel för att styra Sverige, men det är nu upp till talmannen, säger hon.

– Och man kan inte längre utgå från att blockpolitiken kommer att se ut som den gjorde tidigare.

EU-parlamentariker i tio år

Med sig till ordförandeposten har Åsa Westlund tio års erfarenhet av att ha varit ledamot av Europaparlamentet, ett uppdrag som hon lämnade för riksdagspolitiken 2014.

Hon har en magister i statsvetenskap  – och det är miljö- och klimatfrågorna som ligger henne närmast om hjärtat.

– Jag jobbade väldigt mycket med miljö- och klimatfrågor i parlamentet, det är ju en viktig del av EU-samarbetet om vi ska klara miljö- och klimatutmaningarna. Det är tydligt att vi inte kan lösa de frågorna ensamma, säger Westlund, som bland annat arbetat med att få EU:s kemikalielagstiftning Reach på plats.

– Den är inte perfekt men den bästa i världen.

I andra hand brinner hon för frågor kring mänskliga rättigheter och demokrati och anser att EU-parlamentets beslut att be regeringarnas ministerråd inleda ett artikel 7.1-förfarande mot Ungern nyligen var bra.

– Jag tror att det är viktigt att öka pressen på det här länderna, och att det i det här läget är viktigt att leva upp till de regler vi har och samtidigt en signal till alla andra länder om vad EU står för, säger Åsa Westlund.

I Europaparlamentet är utskottsmötena offentliga, men här hemma är de flesta möten i EU-nämnden stängda för allmänheten.

Är du beredd att  jobba för en öppnare EU-nämnd?

– Det är en viktig del av svensk tradition att vi har en öppenhet men vi kan inte ha det i alla sammanhang på grund av de relationer vi har  till andra länder. säger hon och ska fundera på saken.