Efter petningen har Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt chans att bli omvald krympt.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Petningen av Corazza Bildt: “Moderaterna behöver en omstart”

– Vi känner ett behov av omstart. Det säger Erik Langby, ordförande i Moderaternas nomineringskommitté, efter att man petat Anna Maria Corazza Bildt som kandidat i EU-valet 2019.

Anna Maria Corazza Bildt har suttit i parlamentet sedan 2009 och hoppas själv på att bli omvald som en röstmagnet för Moderaterna i EU-valet 2019.

Men partiets nomineringskommitté, bestående av 26 ledamöter från olika hörn i Sverige, beslutade i tisdags kväll att inte placera henne bland de 34 namnen på kommitténs lista över föreslagna kandidater.  

– Listan speglar att vi inte fick de moderata väljarna att rösta på oss i den utsträckning vi önskat i Europavalet 2014, säger Erik Langby, ordförande i nomineringskommittén.

Moderaterna fick nästan 14 procent  av rösterna i Europavalet i maj 2014 men drygt 23 procent i riksdagsvalet samma år. Det blir 970 000 färre röster i EU-valet än i valet till riksdagen, understryker han.

"Alla byts ut"

Lanbgy säger till Europaportalen att "alla dagens ledamöter byts ut" av kommittén.

Såväl Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner har båda nyligen uppgett att de inte ställer upp för omval.

Kände Hökmark och Fjellner till att de inte skulle bli nominerade?

Annons

– Nej, kommittén har inte meddelat dem förrän när beslutet var taget, men det är inte omöjligt att de kan ha hört något från någon i kommittén dessförinnan. Men båda hade suttit väldigt lång tid, säger Erik Langby.

Är ni missnöjda med Anna Maria Corazza Bildts jobb?

– Ja, vi är missnöjda med partiets prestationer så här långt att få folk att gå och rösta på oss.

Själv skriver Anna Maria Corazza Bildt på Facebook att:

”Jag gjorde ett bättre Europaval förra gången än någon annan i Moderaterna, och jag har varit helt inriktad på att ge allt för ett bra resultat i valet nästa år.” /…/ Jag tror knappt någon i vårt parti under senare år gjort mer i dessa avseenden än vad jag gjort.

2014 fick hon flest personröster av de som röstade på Moderaterna i EU-valet, drygt 83 000 röster.

Själva listan kommer att slutgiltigt spikas av partirådet den 23 november.

Om den inte ändras då blir Anna Maria Corazza Bildt inte längre valbar. Enda chansen är att partiet väljer att hålla sin valsedel olåst eftersom väljarna då själva kan lägga till namn.

Men enligt Erik Langby har Moderaterna för avsikt att gå till val med en låst valsedel.