Malgorzata Gersdorf är ordförande för Polens högsta domstol och en av dem som återigen är i tjänst.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polska domare tillbaka efter EU-dom

Flera polska domare som hade tvingats pensionera sig efter en kontroversiell sänkning av deras pensionsålder var i måndags tillbaka på jobbet. Detta efter att en EU-dom i fredags krävde att Polen omedelbart upphäver beslutet.

Ordföranden för Polens högsta domstol, Malgorzata Gersdorf, är en av domarna som i måndags återigen tillträdde sin post och samtidigt uppmanade de övriga domare som tvingats pensionera sig att återgå till arbetet.

“Vi får se vad som händer senare men för närvarande är det ok”, sade Malgorzata Gersdorf när hon anlände till rätten, rapporterar Financial Times.

Under veckan förväntas ett tiotal av de 27 avsatta domarna komma tillbaka till sitt jobb.

Reaktionerna från det polska politiska etablissemanget har varit delade. Regeringspartiet Lag och rättvisas ledare Jarosław Kaczynski sade i fredags att de skulle överklaga domen medan utrikesministern Jacek Czaputowicz senare sagt att det är möjligt att domarna kan återgå till sina tjänster då de ännu inte har ersatts. Lag och rättvisa väntas i veckan ta ställning till hur man går vidare, enligt Financial Times.

Reformen som EU-domstolen kritiserat går ut på att sänka pensionsåldern för domarna i den polska högsta domstolen från 70 till 65 år. Men med ett särskilt tillstånd från presidenten ska enskilda domare kunna kringgå detta och fortsätta efter att de fyllt 65.

Enligt den polska regeringen har syftet med den nya lagen varit att göra sig av med domare som suttit kvar sedan kommunisttiden. Men enligt EU-domstolen och EU-kommissionen, som dragit Polen inför EU-domstolen, hotar lagändringen rättsväsendets oberoende.