Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den brittiske brexitministern Dominic Raab skrev i ett brev i onsdags att han tror att ett brexitavtal blir klart snart.

Brexitminister tror på avtal inom tre veckor

BRYSSEL 1 november 2018

Storbritanniens brexitminister Dominic Raab skriver i ett brev till det brittiska parlamentet att han tror på ett färdigt brexitavtal inom tre veckor.

I brevet, som skickades i onsdags, skriver Dominic Raab att han gärna kommer till en kommittée i parlamentet för att presentera det färdiga brexitavtalet och att han “för närvarande förväntar att den 21 november kan vara lämpligt” för det.

Raabs departement har dock senare förtydligat för BBC att det inte finns något datum satt för att avsluta förhandlingarna med EU om det brittiska utträdet som ska ske om fem månader, i slutet av mars.

I brevet skriver Dominic Raab att Storbritannien efter EU-toppmötet i Salzburg i september har presenterat nya förslag för hur man ska hantera gränsen mellan brittiska Nordirland och Irland och att det har lett till framsteg i förhandlingarna.

Idag, torsdag, har det också framkommit nya uppgifter om att EU och Storbritannien ska vara överens om en lösning för de finansiella tjänsterna efter det brittiska EU-utträdet. Enligt The Times, som hänvisar till regeringskällor, handlar det om ett preliminärt avtal som skulle ge brittiska företag inom branschen fortsatt tillgång till den europeiska marknaden så länge som de brittiska finansreglerna är i linje med EU:s.

Detta är ett viktigt besked i och med att London idag är världens internationella finanscenter och efter uppgifterna från The Times har pundet stärkts med en procent gentemot dollarn.

Senare under dagen har dock uppgifterna delvis motsagts och en brittisk regeringskälla till BBC slår fast att det visserligen gjorts framsteg vad gäller finansiella tjänster men att förhandlingar fortfarande pågår. Samtidigt har EU:s chefsförhandlare, Michel Barnier, skrivit på Twitter idag att det förekommit missvisande artiklar om brexit och de finansiella tjänsterna och att det är upp till EU att avgöra om de brittiska reglerna för finanssektorn är kompatibla med EU:s.

För mer om brexit – läs vårt fördjupande tema.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret