Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade om EU:s framtid i Europaparlamentet på tisdagen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel går emot nationalism: Toleransen är Europas själ

Europas framtid handlar om värden, att stå upp för tolerans, solidaritet och hålla samman. Den budskapet levererade Tysklands förbundskansler Angela Merkel, till Europaparlamentet i ett framtidsstal på tisdagen, som drog ned applåder men också burop.

– Toleransen är Europas själ, sade Angela Merkel i sitt långa tal till parlamentarikerna och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker samtidigt som hon också påpekade att denna Europas själ nu utmanas av mörkerkrafter som ”nationalism och egoism”.

Tysklands ”grande dame", 58-åriga Angela Merkel, meddelade för två veckor sedan att hon inte ställer upp till omval som partiledare i kristdemokratiska CDU nästa år. Hon har även avviserat sin avgång som förbundskansler i samband med valet 2021. Därmed skulle hon då lämna den politiska världsscenen efter 16 år som kansler.

Bland flera svenska parlamentsledamöter, som Cecilia Wikström (L), finns det nu en gryende oro för vad det kommer att innebära för Europa att denna stabilitetsfaktor packar ihop.

Merkels tal tog avstamp i värdet av europeisk sammanhållning, och beskrev det som EU:s stora styrka, ”en grundbult” såväl inrikespolitiskt som utrikespolitiskt.  

Hon pratade om att förstå och nå varandra och nämnde som exempel på EU:s solidaritet som stöttade EU-länder under finanskrisens år,  civilskyddsmekanismen vid naturkatastrofer och brand och sade att eurozonen ”bara kan fungera om man tar ansvar [för åtstramning] på hemmaplan”.

Förbundskanslern kritiserade urholkande av rättsstatsprincipen i länder som Polen, Ungern och Rumänien, och hon beklagade att Storbritannien lämnar EU i samband med brexit– två av de stora frågor som EU tampas med just nu.

Tre viktiga framtidsfrågor 

Merkel pekade också ut tre politikområden som särskilt viktiga i framtiden: För det första den gemensamma säkerhets- och utrikespolitiken.

– För att bli hörd i en globaliserad värld måste Europa ta sitt öde mer i egna händer, eftersom de tider då vi kunde förlita oss på andra utan förbehåll är över. Att skapa en verklig europeisk armé som ett tillägg till Nato skulle visa världen att det aldrig mer kommer att bli krig mellan europeiska länder.

Uttalandet följdes blandat av fräna buanden och varma applåder.

– Jag gläder mig den här debatten, att ni retar upp er, replikerade Angela Merkel.

Hon vill  också samordna såväl EU:s vapenutveckling, som rustnings- och exportpolitiken och skapa ett europeiskt säkerhetsråd, där medlemsländerna växelvis ska inta platser.

Det andra området som hon vill utveckla är bankunionen och en gemensam  insättningsgaranti, och Merkel uppgav att Tyskland och Frankrike kommer att presentera ett fördjupat samarbete i dessa frågor i december.

Europa måste också hänga med i forskningen och utvecklingen av exempelvis battericeller, och satsa på att ta hjälp av kvantdatorer och AI, artificell intelligens, för att klara kapplöpningen med Asien och USA.

Det tredje handlar om  integration. Förbundskanslern, som 2015 öppnande armarna för migranter och krigsflyktingar,  försvarar nu den stora förstärkningen av EU:s gränsbyrå Frontex – och hon vill också utveckla biståndet till Afrika, för att minska antalet migranter som kommer till EU.

– Det [sådana satsningar] kan leda till att nationalsim och egoism inte får fotfäste i Europa, utan att det lönar sig med solidaritet.

Högerpopulistiskt tumult

Det uppstod också visst tumult när en parlamentariker från det franska högerpopulististka partiet Nationell samling ylade högt och en annan ledamot höll fram en skylt med orden: ”Merkel måste väck”. Något som fick kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker att reagera:

– Vi behöver kanske tillkalla en veterinär.

Men Angela Merkel fick också kritik av flera olika gruppordföranden, bland dem Udo Bullman, ledare för den socialdemokratiska gruppen, vilken krävde mer av henne som tysk ledare i Europaarbetet, inte minst ifråga om att åstadkomma mer av social och ekonomisk rättvisa.

– Vi tyskar får inte misslyckas när det gäller Europa, sade Bullman bland annat.

Även polacken Ryszard Legutko, ordförande för gruppen Europeiska konservativa och reformister, uttryckte missnöje:

– Flyktingkrisen har stått förbundskanslern dyrt. Vilken är din kristdemokratiska version av EU – en allt mer obskyr maktdelning?

Samtidigt hyllades Angela Merkel av liberalernas ordförande Guy Verhofstadt för sin starka proeropeiska hållning.  

Han bad henne dock sätta stopp för EPP-kamraten, Ungerns premiärminister Viktor Orbáns korståg mot miljardären George Soros och som nu lett till att det amerikanska oberoende Centraleuropeiska universitetet tvingas lämna Budapest. Enligt Verhofstad kan det sker redan nu i december.