Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Anna Maria Corazza Bildt petas från M-listan till Europaparlamentet. Arkivbild.

Moderatmajoritet petar Anna Maria Corazza Bildt

STOCKHOLM 23 november 2018

Moderaterna valde på fredagen att inte placera sin EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt på listan över kandidater till Europavalet 2019.
– Det här förändrar min ställning i Moderaterna, säger Corazza Bildt och lovar komma med besked på måndag om sin framtid inom partiet.

En majoritet av ledamöterna på Moderaternas ministämma inför Europavalet valde på torsdagen att rösta på nomineringskommitténs lista med 32 namn. Listan toppas av riksdagsledamoten och partiets rättspolitiske talesman Tomas Tobé, från Stockholm.

Samtidigt hade Joakim Larsson (M) i Stockholms stad yrkat på att partiet skulle placera Anna Maria Corazza Bildt som nummer 33 på listan.

Hon fick först ja enligt en omröstning med acklamation. Men efter en sluten votering visade sig antalet nej-röster uppgå till 41 mot 25  ja-röster. Corazza Bildt lämnade då snabbt lokalen.

– Det känns som att de som vill kasta ut mig helt och hållet från Europaparlamentet har lyckats, kommenterade hon strax därpå.

Anna Maria Corazza Bildt sade att hon på måndag kommer att hålla en presskonferens  och återkomma med fler besked kring hennes framtid i Moderaterna. Hon uppgav också att hon var besviken på partiledningen som hon anklagade för att ha agerat ”väldigt passivt i frågan”.

Hon sade också att hon inte haft kontakt med någon i ledningen och inte visste orsaken till att hon uteslöts från listan.

–Jag har slitit hårt i 10 år i parlamentet och på gator och torg, på Twitter och Facebook, och är naturligtvis ledsen.

Innan omröstningen fick hon också stöd av flera län, bland annat Västerbotten samt även av Ulrica Schenström, ordförande för Moderaternas kvinnoförbund MQ, som innan omröstningen hävdade att nomineringen inte gått rätt till.

– Här är en kvinna som drar röster, så vad är problemet?

Corazza Bildt fick också stöd av av gruppen Öppna Moderater, vars företrädare Fredrik Saweståhl höll brandtal för henne och hyllade hennes kamp för kvinnor, barn och HBTQ- personers rättigheter i EU-sammanhang.

Partiledaren Ulf Kristersson ville på fredagen inte uttala sig om röstresultatet, medan exempelvis M-veteranen Beatrice Ask, tidigare justitieminister, uppgav för Europaportalen att hon var besviken på partikollegorna.

Inte heller Europaparlamentarikern Christofer Fjellner vill kommentera hur han röstat.

Tomas Tobé blir nu partiets främste kandidat åtföljd av riksdagsledamoten Jessica Polfjärd, från Västmanland, och halländske riksdagsledamoten Jörgen Warborn.

Tobé säger sig vilja utveckla den inre marknaden, det rättsliga och polisiära samarbetet i EU och ”stå upp för en tydligare gemensam säkerhets- och utrikespolitik.” Han vill också att EU-länderna ska enas kring ett gemensamt kvotflyktingsystem.

Se Moderaternas kandidatlista för EU-val 2019.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret