Annons

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och Tysklands finansminister Olaf Scholz presenterade sitt förslag till en budget för euroområdet. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oenighet kring eurobudget

Frankrike och Tyskland driver på för att införa en budget för euroländerna men Sverige och andra är skeptiska till förslaget och vill se att man prioriterar andra satsningar för att stärka eurozonens ekonomi.

Vid måndagens eurogruppmöte diskuterade EU:s finansministrar för första gången Tysklands och Frankrikes gemensamma förslag om en ny budget för euroområdet. Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) sade att det ännu är för tidigt att ta ställning till förslaget.

– Vi måste titta närmare på detaljerna. Vi har bara fått se det för tre dagar sedan, sade Magdalena Andersson efter mötet.

Hon framhöll dock att Sverige ser positivt på att länder utanför eurosamarbetet inte skulle behöva bidra till budgeten samt att länder bara skulle kunna ta del av den om de följer reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.

Kommissionen uttryckte sitt gillande

Tysklands och Frankrikes förslag om en eurobudget är tänkt att vara en byggsten i att fördjupa eurosamarbetet. Den föreslagna budgeten skulle i realiteten vara en slags fond som finns till för att medfinansiera satsningar som kan skapa tillväxt såsom investeringar, innovation och forskning. Detta särskilt i tider av ekonomisk tillbakagång då länder tenderar att skära ner på de posterna. Hur stor budgeten skulle vara har ännu inte diskuterats.

Eurogruppens ordförande Mário Centeno sade efter mötet att finanministrarna välkomnat det tyskfranska förslaget och ekonomikommissionären Pierre Moscovici uttryckte kommissionens gillande.

– Kommissionen ser väldigt positivt på detta bidrag som har mycket gemensamt med förslag som vi tidigare har presenterat.

Hansan-länderna: onödigt med budget

Men finansministrarna från de så kallade Hansan-länderna, där Sverige ingår, tryckte på att de inte ser något behov av en budget för euroområdet.

– Behovet av en [eurobudget] är inte lika uppenbart som behovet av [en reform av] ESM och en bankreform, sade finansminister Magdalena Andersson (S) med hänvisning till Europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, som lånar ut pengar till krisande euroländer.

ESM-reform går framåt

Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra var ännu skarpare i ett uttalande efter mötet där han skrev att: ”… behovet av den sådan budget är mindre än övertygande. Det är oklart hur detta skulle hjälpa eller varför det skulle vara i de nederländska medborgarnas intresse.”

Måndagens extrainsatta eurogruppmöte var till för att försöka göra framsteg vad gäller fördjupningen av valutasamarbetet som kan spikas vid eurotoppmötet 14 december. Finansminister Magdalena Andersson har störst hopp om att man då ska kunna nå enighet kring en reform av ESM. Målet är att göra om krisfonden ESM till en europeisk valutafond.