Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Pierre Moscovici och Valdis Dombrovskis presenterade överenskommelsen med Italien på en presskonferens.

Italien står fast vid dyra satsningar – slipper EU-utredning

BRYSSEL 19 december 2018

EU-kommissionen kommer inte att starta ett överträdelseförfarande mot Italien efter att man kommit överens om förändringar av den italienska budgeten. Men Italien håller fast vid medborgarlön och pensionsreformen.

– Dagens överenskommelse är inte idealisk men den möjliggör att vi kan undvika ett
överträdelseförfarande i nuläget, sade eurokommissionären Valdis Dombrovskis vid 
en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Igår nådde EU-kommissionen och Italiens regering en ”teknisk överenskommelse” som slår fast att Italien kommer att ha ett budgetunderskott på 2,04 procent, istället för 2,4 procent som den populistiska italienska regeringen hade planerat för i sitt ursprungliga förslag för 2019.

Parterna har också enats om en gemensam verklighetsbild då man tidigare har varit oense om denna – den italienska regeringen räknade med en större tillväxt nästa år än vad kommissionen menar är möjlig. I detta har den italienska regeringen fått böja sig och därför fått göra ännu större förändringar av sin budget för att nå målet om ett underskott på 2,04 procent.

– Ett viktigt positivt element är att den nya budgeten baseras på ett rimligt ekonomiskt scenario, sade Dombrovskis.


Kostsamma satsningar skjuts på framtiden

Den viktigaste förändring av budgeten som Italiens regeringen har gått med på är att skjuta på de kostsamma satsningarna på medborgarlön och sänkt pensionsåldern för en del italienare så att de träder i kraft några månader senare än planerat.

– Detta innebär att när dessa åtgärder träder i kraft kommer de att resultera i högre kostnader för de kommande åren, sade Dombrovskis.

Och Italiens partipolitiskt oberoende premiärminister Giuseppe Conte sade i den italienska senaten, där han presenterade överenskommelsen i dag, att regeringen ”inte har gett efter vad gäller innehållet i budgeten”, rapporterar Ansa.

Ledaren för högerpopulistiska regeringspartiet Lega, Matteo Salvini, är även han nöjd med uppgörelsen.

– Att ha undvikit ett överträdelseförfarande är en seger för det sunda förnuftet för de italienska medborgarna, sade han till Ansa.

Italienska parlamentet måste godkänna

För att få budgeten att gå ihop har den italienska regeringen också lovat en höjning av skatten för företag samt nedskärningar i planerade investeringar. Något som kommissionären Dombrovskis uttryckte sitt missnöje med.

– Det är inte tillväxtvänliga åtgärder.

Den italienska regeringen har också gått med på att införa en säkerhetsgaranti som innebär att om budgetunderskottet överstiger det man kommit överens om fryses två miljarder euro av de planerade investeringarna.

Överenskommelsen med EU-kommissionen måste nu godkännas av det italienska parlamentet senare i veckan.

– Skulle något gå fel kan vi återkomma till frågan om överträdelseförfarandet i januari. Vi rekommenderar inte att öppna ett överträdelseförfarande i nuläget men bara om man fullt ut implementerar denna överenskommelse, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret