Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ordföranden för FN:s klimatkonferens, Michal Kurtyka, träffar pressen.

Moderater och socialdemokrater kritiska efter FN:s klimatmöte

BRYSSEL 17 december 2018

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Christofer Fjellner (M) hade velat att världens länder gjorde mer för klimatet men välkomnar ändå den så kallade regelboken som ska styra upp Parisavtalet.

Åsikterna går isär om huruvida FN:s klimatkonferens i polska Katowice ska ses som en framgång eller inte, trots att de på lördagen blev överens om den viktiga regelboken för Parisavtalet.

– Vi hade behövt ett starkare politiskt budskap från konferensen att länderna lovar öka sina nationella åtaganden, säger Jytte Guteland (S), som ingick i EU-parlamentets delegation på mötet.

En av sakerna som Jytte Guteland är missnöjd med är att länderna som deltog på mötet inte åtog sig att höja sina ambitioner för minskning av koldioxidutsläppen utan tidigare utsatta ambitioner står fast. Med dem skulle världens temperatur höjas med tre grader enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, alltså över de max två grader som Parisavtalet slår fast att temperaturen får höjas.

Överenskommelse för att räkna ut utsläpp

Förhandlare från 196 länder samt EU arbetade i två veckor med att ta fram regelboken som ska implementera Parisavtalet från 2015. Från organisatörerna beskrivs mötet som en stor framgång.

– Tack vare [regelboken] har vi tagit ett stort steg mot att uppnå ambitionerna i Parisavtalet, sade Michal Kurtyka, mötets ordförande.

Även om hon inte är lika entusiastisk tycker Jytte Guteland att en del viktiga saker avgjordes på mötet.

– Länderna enades om en gemensam uppsättning regler för öppenhet som de kommer att använda för att redogöra för och rapportera om sina klimatåtgärder, säger Jytte Guteland.

EU-kommissionen och ordförandeskapet för rådet, Österrike, företräde EU i förhandlingarna och drev där hårt frågan om att få till stånd ett gemensamt regelverk för hur utsläppen ska mätas.

– EU har varit oerhört konstruktivt och varit avgörande för att det blev en sluttext överhuvudtaget, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Operationen lyckades – patienten dog

Jytte Guteland och Europaparlamentet försökte lobba för att alla länder skulle åta sig större utsläppsminskningar.

– Och där tycker jag att EU-kommissionen och även rådet hade kunnat göra mer.

Christofer Fjellner håller i stort med i Jytte Gutelands analys av mötet.

– Operationen lyckades men patienten dog. Alltså mötet gick bra men klimatet mår inte särskilt mycket bättre av det. Men det hade varit ännu sämre om mötet hade brutit samman.

Jytte Guteland menar att för EU:s del blir det ingen utmaning att leva upp till de beslut som har fattats i Katowice. Däremot tycker hon att EU behöver höja de egna ambitionerna från dagens mål på 40 procents utsläppsminskning till år 2030 till 55 procents minskning.

– Det är naturligt för med existerande lagstiftning så kommer vi redan att ha 45 procents reducering till 2030.

Fjellner: andra länder har större ansvar

Men Christofer Fjellner är tveksam till att ha ett stort fokus på vad EU gör i frågan.

– Enligt Parisavtalet ska Kina fortsätta öka utsläppen till 2030. Och Indien har inte något datum för när man ska minska och USA är inte med. Europa kan gå till noll men det kommer inte att rädda planeten. Det är det som är grundproblemet.

Istället tror han att det är viktigt att EU lyckas inspirera andra aktörer till att ta efter de högt ställda klimatambitionerna som unionen har.

– Det som jag tror kommer göra skillnad är att vi inspirerar andra och då måste vi leverera det andra vill ha – jobb och tillväxt och det gör vi uppenbarligen inte just nu. Vi har dåligt med jobb och tillväxt jämfört med andra regioner i världen.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret