Annons

EU-kommissionärerna Věra Jourová och Dimitris Avramopoulos.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Försäljning av EU-medborgarskap irriterar kommissionen

EU-kommissionen höjer ett varningens finger mot medlemsländer som i praktiken säljer rätten att vistas i unionen till rika personer.

– Vi pratar om att öppna en gyllene port till Europa för vissa privilegierade personer som har pengar att betala för medborgarskap, sade EU:s justitiekommissionär Věra Jourová på onsdagen.

Tre EU-länder – Bulgarien, Cypern och Malta – säljer medborgarskap, så kallade guldpass, till personer som investerar mellan motsvarande åtta och tjugo miljoner kronor i länderna.

Det finns dessutom 17 EU-länder som delar ut tillfälliga uppehållstillstånd, så kallade guldvisum, till investerare.

I och med EU:s öppna gränser innebär det att en person som får medborgarskap i ett medlemsland kan resa runt i övriga unionen utan hinder. Personer som får uppehållstillstånd kan resa fritt inom Schengen i upp till 90 dagar.

– När ett land säljer ett medborgarskap, säljer det ett EU-medborgarskap. I praktiken säljer landet något det inte äger. Därför är vi övertygade om att övriga medlemsländer har något att säga till om, sade Jourová.

Flera negativa effekter av uppläggen

EU-kommissionen pekar ut flera områden där uppläggen kan missbrukas av brottslingar: säkerhet, penningtvätt, skatteflykt och korruption. Ett känt fall är att Danske banks filial i Estland användes för att tvätta pengar av personer från främst forna sovjetstater.

På Malta mördades journalisten Daphne Caruana Galizia när hon granskade landets upplägg med guldpass, enligt The Guardian.

Under det senaste årtiondet uppskattas EU-länderna ha dragit in motsvarande 250 miljarder kronor på sådana upplägg, enligt beräkningar från antikorruptionsorganisationerna Global Witness och Transparency International.

Tuffare åtgärder kan vänta

EU-kommisionen uppmanar nu länderna att införa listor över beviljade och avslagna ansökningar av guldpass och -visum. Även nationaliteten på dem som söker bör registreras och kontrolleras i EU:s persondatabaser. Kommissionen vill skapa en expertgrupp med representanter för alla medlemsländer som övervakar uppläggen.

En del av reglerna kring uppläggen, och eventuella brott som kan begås på grund av dessa, styrs av EU-lagar. På det området kommer kommissionen att öka översynen i de 20 länderna och hotar med rättsliga åtgärder om inte reglerna följs.

– Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder när så krävs, sade EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos.

Inte tillräckligt

Global Witness och Transparency International menar att ett bra första steg har tagits i och med kommissionens rapport, som är den första någonsin, men att den inte är tillräcklig för att få bort uppläggen.

– Vi ser få incitament för länder som Malta att slopa dessa lukrativa system utan starka åtgärder från internationella institutioner som EU, sade Laure Brillaud vid Transparency International i ett uttalande på onsdagen.

Bulgarien lovar sluta

Bulgarien, ett av EU-länderna som säljer medborgarskap, planerar att sluta med verksamheten, enligt kommissionen. Motiveringen ska vara att möjligheten att köpa bulgariska pass inte gett den ekonomiska vinst som regeringen hoppats på, rapporterar TT/Reuters. Sedan 2013 ska endast 50 personer ha fått ett bulgariskt medborgarskap genom investeringar. För att få ett sådant har det krävts investeringar på motsvarande fem till tio miljoner kronor. Bulgarien behåller dock upplägget med att sälja uppehållstillstånd.