Svenskt Näringsliv om brexit: Osäkerheten är i det närmaste total

Förseningar, fördyringar, köer och uteblivna tillstånd och visum kan drabba svenska företag om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal om dryga två månader. – Osäkerheten kring vad som händer är i det närmaste total, säger Jonas Berggren på Svenskt Näringsliv.

Efter att EU:s skilsmässoavtal med Storbritannien misslyckats med att få stöd i underhuset på tisdagskvällen, växer oron i Sverige för vad som kommer att hända framöver. Hur ska svenska företag som handlar med Storbritannien resonera med tanke på det kaotiska politiska läget?

Jonas Berggren, chef för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs internationella sekretariat, uppger att utgången av brexitprocessen nu är väldigt oklar och att svenska företag måste förbereda sig inför en hård brexit, om man inte redan gjort det.

– Om man handlar med Storbritannien och inte gått igenom sin verksamhet och sett vilka risker som kan uppstå i olika kedjor, måste man nu göra en sen riskbedömning och undersöka hur man kan minimera riskerna, säger Berggren.

– Förseningar och fördyringar är något man kan få räkna med, och man kan gå miste om produkter man behöver eller olika tillstånd. Vi vet heller inte vad som kommer att gälla för dataövering, kommenterar han.

Bättre sent än aldrig

Även Anneli Wengelin, ämnesråd på statliga Kommerskollegiums enhet för internationell handelsutveckling, manar svenska bolag som handlar med Storbritannien att skaffa sig bättre kontroll över vad som kan hända.

– Det är hög tid att göra sin riskanalys, och egentligen för sent, men bättre sent än aldrig, säger hon.

Annons

Om Storbritannien inte alls accepterar något EU-avtal, försvinner den överenskomna övergångsperioden från den 30 mars 2019 och fram till den 31 december 2020, då Storbritannien skulle ha varit kvar på EU:s gemensamma marknad.

– Svenska företag riskerar att få väldigt bråttom eftersom de inte har övergångsperioden på sig längre för att agera, säger Wengelin.

– Storbritannien blir då ett tredje land i förhållande till EU, typ som Moldavien eller USA och stora förändringar är att vänta, förklarar hon. Exempelvis måste företagen lämna tulldeklarationer för export till och import från Storbritannien, vilket innebär helt nya krav.

– Det blir skillnad mot i dag, då det är lika lätt att handla med Manchester som med Malmö, säger hon.

Vad mer kan då drabba svenska bolag framöver?

– Det kan ju bli så att dina varor inte kan deklareras och inte kommer in i landet, tjänsteleverantörer kanske inte får tillstånd att utföra tjänster, en servicetekniker som ska utföra underhåll kanske inte ens får komma in i Storbritannien. Det här vet vi inte, men det finns en risk, säger Anneli Wengelin.

Om det inte blir något utträdesavtal väntas Storbritannien att följa världshandelsorganisationen WTO:s regelverk men också det innebär skillnader mot i dag.

– WTO-regelverket blir basen för handeln och det är bättre än ingenting alls, men inte på långa vägar jämförbart när det gäller den rättssäkerhet, förutsägbarhet och enkelhet som man får om man handlar inom EU, menar Wengelin.