Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gustaf Reinfeldt, internationell sekreterare i Fria moderata studentförbundet, vill kasta ut Fidesz ur det europeiska paraplypartiet EPP.

Gustaf Reinfeldt vill slänga ut Orbán

STOCKHOLM 1 februari 2019

När Europas studenthöger möts i Barcelona i nästa vecka väntas en hård strid kring frågan om den ungerske premiärministern Viktor Orbáns partis medlemskap i det stora konservativa Europapartiet EPP.   

Europeiska folkpartiet, EPP, som samlar högerpartier i Europa, rymmer också det ungerska nationalkonservativa och illiberala partiet Fidesz, som leds av landets premiärminister Viktor Orbán.

I  EPP:s studentorganisation European Democrat Students, EDS, deltar också det ungerska partiets studentförening Fidelitas. Det gör också det svenska Fria moderata studentförbundet, FMSF.

När EDS håller ett stort rådsmöte i Barcelona i nästa vecka kommer de svenska moderata studenterna försöka få igenom två motioner. Det uppger FMSF:s internationelle sekreterare Gustaf Reinfeldt för Europaportalen.

Svenskarna föreslår dels att den europeiska studentorganisationen ställer sig bakom ett uttalande som stödjer den juridiska process som EU för mot Ungern på grund av inskränkningar i landet när det gäller demokratiska rättigheter och press- och yttrandefriheten. De förlorade dock en liknande omröstning med knapp marginal i fjol.

Vill sparka ut

Dessutom motionerar de om att Fidesz ska tvingas lämna EPP, och att Fidelitas bör uteslutas ur EDS, som samlar omkring 45 studentorganisationer och har runt en miljon medlemmar i Europa.

– Temat på rådsmötet är hotet från nationalismen på 2000-talet och då tyckte vi att det var ganska passande att skriva en motion som ger stöd åt den liberala demokratin, säger Gustaf Reinfeldt.

– Dels handlar det om olika uttalanden som Orbán gjort om att Europavalet ska bli en succé för illiberal demokrati, dels hämtar vi stöd i att [den förre finske statsministern] Alexander Stubb och andra EPP-politiker anser att EPP och Europa står inför ett val – och att vi nu måste välja. Vi kan inte fortsätta med Fidesz på det här sättet, säger han.

–  Omröstningarna i Barcelona borde sätta igång en diskussion. Jag tror att det är bättre att visa, inför valet, att vi tror på ett Europa med ett EU och liberal demokrat och visar det genom att sparka ut Fidesz.

Efter valet skulle en uteslutning bli svårare, spår Reinfeldt.

Manfred Weber, EPP:s toppkandidat, som kan bli kommissionsordförande, har, enligt Gustaf Reinfeldt ”inte alls varit tydlig i de värderingsfrågorna”.

– Han har darrat mycket på manschetten när det gäller just frågan om Fidesz hör hemma i EPP eller inte. Men också när det gäller att prata med italienska Lega och polska Lag och rättvisa i rättsstatsfrågor.

– Det blir lite hycklande att trycka på viktiga värden som pressfrihet och liberal demokrati, och allt som ingår i det, och samtidigt ha med ett parti som  representerar den värsta utvecklingen, säger Gustaf Reinfeldt.

EDS kongress inleds den 7 februari och debatt och omröstningar väntas ske lördagen den 9 februari.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret