Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-direktivet är tänkt att skydda privatpersoner som vill rapportera om oegentligheter på sin arbetsplats.

Journalistförbund varnar: EU-skydd kan försvåra för visselblåsare

BRYSSEL 13 februari 2019 | ”Europa kommer att lida”

Flera journalistförbund fruktar att förutsättningarna för visselblåsare att varna för oegentligheter riskerar att bli sämre när ett nytt EU-skydd tas fram.

EU:s två lagstiftare, medlemsländerna i ministerrådet och EU-parlamentet, har inlett förhandlingar om nya regler som ska göra det säkrare för personer att avslöja överträdelser av EU-rätten, så kallade visselblåsare.

Men inför förhandlingarna larmade på tisdagen en rad organisationer, däribland många journalistförbund, för att förslaget istället kan underminera för personer som vill slå larm om oegentligheter. Svenska Journalistförbundet är en av dem som skrivit under ett protestbrev.

– Det förslag som ligger nu tycker vi snarare försämrar för visselblåsare på EU-nivå, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till Europaportalen.

Hon är kritisk till den delen av förslaget som skulle göra det obligatoriskt för personer som vill varna om oegentligheter att först anmäla dem via interna kanaler på arbetsplatsen och inte direkt kunna vända sig till medier. Bara i vissa undantagsfall skulle man kunna gå direkt till journalister.

– Det stora problemet är de obligatoriska kanalerna, säger Hyllert.

EU-parlamentets hållning välkomnas

Journalistförbundet och övriga undertecknare av tisdagens brev uppmanar förhandlarna att gå på parlamentets linje när det gäller hur oegentligheter ska rapporteras. Parlamentet har enligt Europeiska journalistfederationen EFJ mindre restriktiva krav för när en visselblåsare kan få gå till media än medlemsländerna.

”Om [kravet på att rapportera internt först] blir kvar kommer direktivet att svika ansvarsfulla européer […]. De kommer att lida. Europa kommer att lida”, skriver man.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret