Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillhör i dag EPP. Arkivbild.

Juncker: Orbán hör inte hemma i EPP

BRYSSEL 20 februari 2019 | Hökmark instämmer

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sällar sig nu till rösterna som vill kasta ut det ungerska regeringspartiet Fidesz, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, ur den europeiska kristdemokratiska EPP-gruppen. Även den svenske EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark vill att Fidesz lämnar.

Den ungerska regeringen har nyligen inlett en valkampanj med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som måltavla. Juncker och EU-kommissionen anklagas för att vilja införa obligatoriska vidarebosättningskvoter, försvaga medlemsländernas rätt till gränsbevakning och utfärda humanitära visum till flyktingar. Bakom förslagen och Juncker står enligt kampanjen också Viktor Orbáns ärkefiende, den ungersk-amerikanske miljardären George Soros.

EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas betecknade på tisdagen den ungerska regeringens påståenden som fake news och kampanjen som ”helt obegriplig” och sade att det var ”chockerande att en sådan löjlig konspirationsteori har nått mainstream”.

Samma dag gick även kommissionens ordförande, den luxemburgske kristdemokraten Jean-Claude Juncker, själv till motangrepp och menade att Orbáns regeringsparti Fidesz inte längre hör hemma i det europeiska paraplypartiet för kristdemokratiska och konservativa partier, EPP, som Juncker tillhör, och att den ungerska regeringens utspel består av lögner.

– Jag anser att de konservativa i Ungern inte företräder kristdemokratiska värderingar på något sätt. Det finns ingen överlappning mellan mig och Orbán längre. Jag anser att han inte längre hör hemma i EPP, sade Juncker under en intervju i tyska Stuttgart på tisdagen.

Juncker tillade att EPP:s toppkandidat till att bli näste ordförande i kommissionen, Manfred Weber, kommer att ställa sig ”frågan sig om han ens behöver deras röster”.

– Det finns vissa röster man bara inte vill ha, sade Juncker.

Hökmark: Dags att lämna

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, vars Moderaterna ingår i EPP, stämde in i Junckers krav på att Fidesz inte längre är välkommet i partifamiljen.

”Orbán har gått över ytterligare en gräns med att åter ljuga i regeringspropaganda. Dags att lämna”, twittrade Hökmark på tisdagen.

I dag onsdag har Gunnar Hökmark även uppmanat Manfred Weber, som leder EPP:s partigrupp i EU-parlamentet, att ta upp frågan om hur man ska hantera Viktor Orbán och Fidesz vid ett möte i nästa vecka.

Andra EPP-politiker har liksom Hökmark tidigare arbetat för att Fidesz ska kastas ut ur gruppen.

EPP-kritik

Även ordföranden för EPP, fransmannen Joseph Daul, kritiserade den ungerska regeringens kampanj.

”Påståendena som görs i kampanjen är bedrägliga, vilseledande och inte baserade på fakta”, twittrade Daul utan att direkt ta ställning till Fidesz fortsatta medlemskap.

Regeringen försvarar kampanjen

I ett uttalande på den ungerska regeringens hemsida säger dess talesperson Zoltán Kovács att man kan bevisa alla påståendena i kampanjen. Han tar påståendet om humanitära visum som exempel.

”Kommissionen förnekar att den vill införa migrantvisum, en omröstning har redan hållits om så kallade humanitära visum”, heter det.

En sådan omröstning har hållits men bara som en icke-bindande uppmaning i EU-parlamentet och inte som ett skarpt lagförslag från EU-kommissionen.  

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret