Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Intresset för EU-val tycks ha ökat hos svenska folket. Det visar en Sifoundersökning på tisdagen.

Svenskt EU-valdeltagande mot rekordnivåer

STOCKHOLM 26 februari 2019

Ett sensationellt lyft i ökat valdeltagande inför det svenska EU-valet kan vara på gång. Det visar en Sifoundersökning som Europaportalen publicerar idag.

Drygt 70 procent av de svenska väljarna säger i dag att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta i årets EU-val. Det framgår när Europaportalen bad Sifo fråga drygt 1500 svenskar hur de ska rösta i valet. Det kan jämföras med när Europaportalen ställde samma fråga i februari 2014, inför förra EU-valet, då svarade 53 procent att de troligen eller absolut säkert kommer att rösta. Det faktiska valdeltagandet landade på 51 procent.

– Siffrorna tyder på att det är ett tydligt ökat intresse för EU-valet jämfört med 2014, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

– Jag tror att detta är ett bevis på att folk förstår att det är en avgörande tid för Europa. Europafrågorna är på tapeten på ett annat sätt än på lång tid tidigare. Dels förstås brexit dels står också frågan om de grundläggande värdena för de europeiska samarbetet på spel, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

De absolut säkra blir fler
Den största förändringen mellan februariprognoserna 2019 och 2014 är att andelen som säger att de absolut säkert ska rösta har ökat kraftigt från då 24 procent till nu drygt 42 procent.

– Det är den viktiga skillnaden där vi kan vara riktigt säker på att man ska gå och rösta. Det tyder på att vi får ett betydligt ökat valdeltagande i EU-valet i maj, säger Toivo Sjörén.

Viljan att gå och rösta är dock ojämnt fördelat mellan partierna. Mest röstbenägna är de som lägger sina röster på Vänsterpartiet och Miljöpartiet medan Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger under genomsnittet för de som säger att de absolut kommer att rösta.

– De måste verkligen mobilisera sina väljare. För Sverigedemokraterna och Moderaterna måste de få fram att det finns en konflikt så att det är värt att gå och rösta. För Sverigedemokraternas del skulle de älska att bli hårt angripna i EU-valrörelsen, det skulle vara det bästa för dem, säger Toivo Sjörén.

Missa inte i morgon: Så röstar svenskarna i EU-valet.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret