Flera partier väntas gå fram i årets EU-val.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverigedemokraterna ökar mest inför EU-valet

I EU-valet ser fem partier ut att få ökat väljarstöd medan Liberalerna och Feministiskt initiativ åker ur Europaparlamentet. Det visar den första svenska opinionsundersökningen inför Europaparlamentsvalet i maj.

I den första svenska opinionsundersökningen, utförd av Sifo och beställd av Europaportalen, framgår att EU-valets stora vinnare kan bli Sverigedemokraterna som fördubblar mandaten i Europaparlamentet. Det betyder att deras nuvarande två mandat kan bli fyra.

De stora förlorarna ser ut att bli Liberalerna som tappar sina två mandat och som tillsammans med Feministiskt initiativ åker ur parlamentet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna spås växa med ytterligare ett mandat var jämfört med dagens mandatfördelning.

– I EU-val är det betydligt senare väljarbeslut än i andra val så mycket kan hända fram till valdagen i maj. Det viktiga för partierna är att mobilisera de väljare som röstade i riksdagsvalet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

 

Parti Sifo 2019 EU-valet 2014
Moderaterna 16,4 procent    13,65 procent
Centerpartiet 5,8 6,49 
Liberalerna 3,8 9,91
Kristdemokraterna 8,6 5,93
Socialdemokraterna 27,5 24,19
Vänsterpartiet 10,0 6,30
Miljöpartiet de gröna 6,4 15,41
Sverigedemokraterna   18,0 9,67
Feministiskt intiativ 1,2 5,49
Övriga partier 2,4 2,96

 

Även om Miljöpartiet i denna prognos tappar hälften av sin fyra mandat ser deras väljarstöd bättre ut jämfört med i riksdagsvalet. Deras andra möjliga mandat i parlamentet kan dock hänga löst. Enligt Valmyndighetens beräkningar av mandatfördelningen, baserad på denna undersökning, är det Miljöpartiet som precis kniper det sista mandatet.

Skulle exempelvis Centerpartiet öka några tiondelar eller Liberalerna lyckas mobilisera ytterligare väljarstöd och Miljöpartiet tappar några tiondelars procent, går Miljöpartiets  andra mandat till Centerpartiet alternativt Liberalerna. 

Brexit är en annan faktor som kan påverka om britterna väljer att inte lämna EU. Då kan Sverige förlora sitt nyvunna extra mandat  i Europaparlamentet, vilket skulle drabba Miljöpartiet och även minska Liberalernas chanser till en plats i Europaparlamentet.

– Överhuvudtaget kan man säga att rätt små förändringar kan påverka mandatfördelningen mellan Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, säger Toivo Sjörén.

Eftersom 35 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de inte vet vilket parti de ska rösta på kan mycket ännu hända fram till valdagen. Lägg där till ett kraftigt ökat valdeltagande som Europaportalen rapporterade på tisdagen så ser det ut att bli en spännande valrörelse.