Google är en av de nätjättar som föreslås få nya villkor i EU. Bolaget har bland annat kontor här i London.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cecilia Wikström: EU:s uppgörelse inskränker nätfriheten

Internetjättar som Google kan hållas ansvariga om olovligt material laddas upp, samtidigt ska mediehus kunna ta betalt när andra länkar till deras material. EU-institutionerna enades på onsdagen om nya upphovsrättsregler, men svenska parlamentariker är kritiska.

EU-kommissionen, Europaparlamentet och medlemsländerna gjorde under onsdagskvällen upp om nya upphovsrättsregler som det senaste året vållat mycket debatt och omfattande lobbyism från såväl nätjättar som nätaktivister.

Men flera svenska Europaparlamentariker är kritiska till uppgörelsen.

– Det här förslaget stöper om ansvaret på internet och lägger en alldeles för stor börda på plattformarna, vilket i slutändan drabbar användarna i form av uppladdningsfilter och begränsat utbud, säger Gunnar Hökmark (M).

Även Cecilia Wikström (L) tänker rösta nej när reglerna senare formellt ska antas i Europaparlamentet.

– Det [förslaget] skulle i så fall innebära en oacceptabel reglering som i praktiken riskerar att skapa stora inskränkningar i friheten på internet för helt laglydiga medborgare och företag, uppger hon.  

Måste granska material

Uppgörelsen innebär att stora internetföretag i praktiken måste försäkra sig om att inte upphovsrättsskyddat material visas på deras sidor utan att dess skapare får betalt. Även om EU inte uttryckligen kräver filter, kan bolagen ändå välja att använda filter eller andra tekniklösningar, skriver Europaparlamentet. Enligt kritikerna kan dock för mycket material stoppas, vilket i praktiken befaras leda till censur.

Annons

Små internetföretag undantas dock från regeln. Enligt parlamentet kommer direktivet därför i första hand påverka tjänster som Google News och Facebook. Detta medan exempelvis Youtube redan har installerat ett så kallat uppladdningsfilter, eller programvara som granskar vad användarna laddar upp på tjänsten.

Den andra delen av förslaget gäller nyhetsföretagens och skribenters möjligheter att få betalt när exempelvis Google visar snuttar av artiklar eller bloggar på sina söksidor. Kritikerna kallar detta en länkskatt.

Enligt den nya överenskommelsen får teknikjättarna fortsätta att göra detta utan att medieföretagens rättigheter kränks – förutsatt att dessa snuttar är ”mycket korta.”

Får göra parodi

Dessutom skyddas rätten att citera, kritisera, recensera, göra parodier eller pastischer som rör skyddade texter. Och undantag görs även för Wikipedia och open source-plattformen Github.

Målet är att reglerna ska förmå internetbolagen att skriva licensavtal om ”rättvis ersättning” med medieföretagen.

Enligt Europaparlamentets ansvarige rapportör, tysken Alexander Voss, EPP, vill man komma till rätta med att stora nätföretag tjänat ”stora summor på medieföretagens bekostnad utan att betala tusentals kreatörer och journalister vars arbete de är beroende av”.

– Samtidigt innehåller uppgörelsen ett flertal tillägg som garanterar att internet förblir en plats där man kan uttrycka sig fritt, uppger Voss.

Även medlemsländerna ska framöver t formellt besluta om att anta direktivet och upphovsrättsreglerna på ett ministerrådsmöte. Läs mer om detaljerna i uppgörelsen här.