Viktor Orbáns parti är tillfälligt suspenderat från konservativa EPP men Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt tycker att mer måste göras för att Fidesz inte ska ha makt i gruppen.

Viktor Orbáns parti är tillfälligt suspenderat från konservativa EPP men Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt tycker att mer måste göras för att Fidesz inte ska ha makt i gruppen.

Bild: EU/EU-parlamentet

Fidesz avstängning väcker frågor

Den europeiska partigruppen EPP:s beslut att tillfälligt stänga av sin ungerska medlem, regeringspartiet Fidesz, från partimöten – men inte i arbetet i parlamentet – väcker frågor bland EU-parlamentariker och statsvetare.

Den stora konservativa partigruppen i Europapolitiken, EPP:s beslut nyligen om att tillfälligt och på obestäm tid suspendera det ungerska högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Fidesz från partiets möten och att formellt frånta dem rösträtt diskuteras nu.

Statsvetaren Jonathan Polk vid Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet anser exempelvis att EPP:s avsikter med beslutet kan tolkas på två sätt.

– Man kan dels förstå det som en betydelsefull intervention från EPP:s sida i relation till Fidesz politik och en vilja att trycka på för reformer. Dels som ett kalkylerat beslut att distrahera medlemspartiernas väljare genom att uppvisa handlingskraft och kunna distansera sig från Fidesz inför Europavalet, säger Jonathan Polk. 

Han menar också att väljarna är mer uppmärksamma och känsliga än tidigare ifråga om partier i vilka det finns antidemokratiska strömningar.

– Inte bara EPP, utan också andra partigrupper behöver städa, säger han.

Vad som kommer att hända med Fidesz medlemskap och samarbetet med EPP efter EU-valet, är oklart.

En arbetsgrupp inom EPP tillsattes på partigruppens stämma för en vecka sedan och består av Herman Van Rompuy, EU-parlamentets tidigare talman, tysken Hans-Gert Pöttering och Österrikes tidigare förbundskansler Wolfgang Schüssel. De ska nu granska Fidesz politik och partiledarens, den ungerske premiärministern Viktor Orbáns, agerande. Men något datum för när utvärderingen ska vara klar finns inte.

Anna Maria Corazza Bildt, M-parlamentariker, är en av dem som högljutt har krävt Fidesz uteslutning. 

– Jag känner mig lättad och glad, samtidigt är det en delseger, där man skjuter upp avgörandet om uteslutning, och ingen hållbar lösning på sikt, säger hon.

Aktiva i parlamentet

Som Europaportalen avslöjat kommer Fidesz ledamöter i EU-parlamentet även i fortsättningen att kunna vara aktiva i EPP-gruppens arbete i parlamentet innan EU-valet. Formellt sett behåller de sin rösträtt i denna grupp.

En av EPP gruppens tolv Fideszmedlemmar i parlamentet, ungraren József Szájer, är partigruppens ”inpiskare” och ska se till att ledamöter följer gruppens linje i voteringar. En tjänsteman på EPP säger till Europaportalen att det handlar om en “teknisk post”, men andra källor uppger att det är en roll som har politisk betydelse i och med att man har möjlighet att påverka EPP-gruppens ställningstaganden.

Anna Maria Corazza Bildt tycker att andra EPP-medlemmar nu måste jobba för att minska Fidesz-ledamöternas inflytande i parlamentet och protestera mot Szájers roll i EPP-gruppen.

– Om han fortsätter som sådan, då måste vi säga emot. Det är en tung politisk post, säger hon.

Kommer Fidesz att välkomnas in i EPP efter valet igen?

– Det vet vi inte, det beror på utvärderingen, på hur Fidesz sköter sig och på hur Orbán sköter sig och hur han kampanjar, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Den ungerska regeringens internationelle talesperson Zoltán Kovács vill inte ge ett rakt svar på frågan om hur de ser på sin framtid i EPP utan menar att svaret kommer med valresultatet.

– Den 26 maj kommer vi att få se ett helt förändrat Europaparlament, där maktbalansen har flyttats, enligt våra förväntningar, sade han till Europaportalen i tisdags, när han var på besök i Stockholm.

Charlie Weimers, numera EU-kandidat för Sverigedemokraterna som fram till nyligen arbetade för Kristdemokraterna i Europaparlamentet, spår att Fidesz blir kvar i EPP. Det är “ganska mycket teater” över skeendet, anser han.

– De har hittat en lösning som tillfredsställer båda parter. Å ena sidan kan Fidesz skryta med att de inte blev uteslutna, å andra sidan kan Moderaterna och Kristdemokraterna skryta med att de satte åt Fidesz på EPP:s möte.