Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Viktor Orbán Fidesz är tillfälligt avstängda från EPP men Orbán beskriver det som en kompromiss.

Orbáns parti kvar i Europaparlamentets EPP-grupp

BRYSSEL 21 mars 2019

Det ungerska regeringspartiet Fidesz blir kvar som aktiva medlemmar i EPP:s partigrupp i Europaparlamentet. Onsdagens EPP-beslut om att suspendera partiets medlemskap gäller inte verksamheten i EU-parlamentet.

Efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och ytterligare elva andra partier inom den europeiska konservativa och kristdemokratiska paraplyorganisationen EPP krävt en uteslutning av det ungerska regeringspartiet Fidesz beslutade EPP på onsdagen att stänga av Fidesz på obestämd tid.

Det innebär att Fidesz inte kommer att få delta på EPP:s möten, inte har rösträtt inom organisationen och att deras medlemmar inte kommer att få kandidera till poster inom EPP.

Men det gäller den europeiska paraplyorganisationen EPP, inte EPP-gruppen inom Europaparlamentet, som utgör den största politiska gruppen i parlamentet. Fidesz delegater kommer att sitta kvar mandatperioden ut, alltså till och med maj.

Hökmark: Orbán är problemet

När Europaportalen når Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark säger han att det var administrativt komplicerat att utesluta Fidesz ledamöter från EPP:s arbete i parlamentet och att de dessutom inte utgör huvudproblemet.

– Orbán är det stora problemet.

Inte Fidesz parlamentariker?

– Nej, det är det inte och det har jag understrukit många gånger. De har aldrig verkat ”orbanistiskt”. Men partiet i Ungern och Orbán är avstängda och måste visa att de kan respektera rättsstatliga principer och ett antal andra kriterier.

Hur det blir efter EU-valet och om Fidesz EU-parlamentariker då kommer att få sitta i EPP-gruppen är oklart. Men det finns inget i onsdagens EPP-beslut som hindrar det ungerska partiet från att vara kvar i parlamentsgruppen.

– I den delen så kan man ju säga att de inte hamnar i en extremgrupp och gör den starkare. Men däremot är de fråntagna inflytande över hur det ska disponeras och prioriteras, säger Gunnar Hökmark.

Segerviss Orbán

Viktor Orbán själv var efter gårdagens EPP-möte segerviss och talade om att avstängningen var något man gemensamt kommit överens om.

– Under mötet hade jag i min högra hand ett brev som uppgav att vi lämnade. Om vi inte hade uppnått denna kompromiss så hade jag lämnat EPP idag, sade han vid en presskonferens.

Enligt Moderaternas toppnamn på EU-vallistan, Tomas Tobé, som också han deltog på mötet, lades skrivningen om att Fidesz gick med på en avstängning till i slutet av mötet.

– Och jag tror att för de allra flesta är det alldeles uppenbart att det handlade väldigt mycket för Orbán om att inte tappa ansiktet inför sin egen befolkning.

Tomas Tobé menar att beslutet i EPP är viktigt oavsett vad som händer med Fidesz i Europaparlamentet.

– Vi måste stå upp för grundläggande värderingar och det här är ett avgörande steg mot en uteslutning eller, som jag tror, att Fidesz själva kommer lämna.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret