Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet.

Fritzons mål i EU: Stå upp mot extremhögern

STOCKHOLM 21 mars 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Demokratin, jobben och klimatet väger tyngst i Socialdemokraternas kampanj inför EU-valet, enligt partiets nya toppkandidat Heléne Fritzon, tidigare minister. – Jag har verkat hela mitt liv i politiken och när det öppnats en dörr har jag varit nyfiken och sagt ja, säger hon.

Skånskan Heléne Fritzon var länge kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Kristianstad när hon fick chansen att hoppa in i regeringen som vice justitieminister och migrationsminister 2017. Då hade hon också suttit många år i partiets verkställande utskott, VU.

Men långt innan dess, redan 1995, var hon kandidat i EU-valet för Socialdemokraterna.

– Jag fick kandidera lite som ungdomskandidat, jag stod på plats nummer 23 och var väldigt stolt och glad över det eftersom jag hade röstat ja till att Sverige skulle vara med i EU. Jag har alltid trott på samverkan och samarbete och ser ju EU som ett stort freds- och samverkansprojekt, men däremot röstade jag ju nej till euron i nästa folkomröstning.

Nu – snart 24 år senare – är det dags igen.

Denna gång står Heléne Fritzon först på partiets valsedel inför Europaparlamentsvalet den 26 maj. Vid sidan av Alice Bah Kuhnke är hon en av två tidigare ministrar som nu kan bli ledamöter och är beredda att flytta till Bryssel.

Kunde du ha fortsatt i S/MP-regeringen?

Före jul – efter en lång höst med en extraordinärt bökig och utdragen regeringsbildning – fick hon frågan om att toppa listan.

– Jag hade ju ingen kandidatur i riksdagen och är väldigt intresserad av Europafrågorna. Det var jag både som kommunalråd, jag satt i många år i EU:s regionkommitté, och i mitt arbete i SKL (Sveriges kommuner och landsting). Som statsråd har jag också representerat Sverige i ministerrådet. Och när jag vägde samman allt det där blev det ja, förklarar hon.

Hur ska Socialdemokraterna vinna EU-valet?

– Vi går ju in i en valrörelse, vi mobiliserar, jobbar med våra budskap och med att möta så många väljare som möjligt och föra samtal.

Vilka politiska frågor är viktigast i valet?

– Jag skulle nog säga att det här valet är viktigare än någonsin. Vi ser hur högerextrema partier tar plats i Europa. Och jag har ju sett det tydligt under de ministerförhandlingar vi har haft kring migration att vissa länder visat sina [högerextrema] värderingar på mötena.

Som socialdemokrat säger hon sig vilja värna om rättsstatens principer och stå upp mot krafter som urholkar demokratin i medlemsländerna, och som inte följer EU:s grundläggande värderingar.  

– Jag har en mamma som kan berätta hur det var under andra världskriget. Men vi har lyckats i Sverige, med en regeringen som inte ger de högerextrema inflytande, säger hon.

Men för Heléne Fritzon handlar valet också om att värna jobb och rättvisa arbetsvillkor och hon pekar ut utstationeringsdirektivet som den största S-segern under innevarande mandatperiod.

– Det är ett jätteviktigt besked till svenska löntagare att Socialdemokraterna har jobbat och kommer att jobba aktivt för att svenska villkor ska gälla alla på svensk mark. Det handlar om att trygga jobben i EU.

Samtidigt vill Socialdemokraterna höja klimatambitionerna i EU, uppger hon.

– Den är en ödesfråga. Jag möter den väldigt mycket när jag åker runt i landet, det är många som lyfter upp den och känner oro. Det är viktigt ha höga klimatambitioner, säger Heléne Fritzon, som på lokal nivå jobbat mycket med klimatfrågor och återvinning.

– Vi kan inte använda tre-fyra jordklot när vi har ett, säger hon.

En fråga som verkligen splittrat Europa de senaste åren är migrant- och flyktingkrisen. Heléne Fritzon mötte den dels som det kommunalråd som 2015 fick sätta upp en krisorganisation för att ta emot en ström av asylsökande, dels i egenskapen av att vara migrationsminister de senaste åren. Men EU:s reformarbete har gått i stå, eftersom vissa länder blockerar ett förslag om att omfördela asylsökande på ett rättvist och solidariskt sätt.

– Jag kommer aldrig ge upp att vi ska åstadkomma ett gemensamt asylsystem i EU. Vid måste ha ett mera solidariskt och ansvarsfullt system, och Sverige har tagit aktiv roll för att åstadkomma det.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret