Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte att EU ska slå in på en mer protektionistisk bana vid toppmötet i veckan.

Kina och klimatet vållade svensk debatt inför EU-toppmötet

BRYSSEL 20 mars 2019

Jobben, klimatet och relationen till Kina – det är några av frågorna i centrum för EU-toppmötet i veckan, vid sidan av  brexit. Och flera riksdagspolitiker hade önskat en tuffare svensk linje vad gäller klimatfrågorna och Kina.

På dagordningen för veckans toppmöte för de europeiska stats- och regeringscheferna står tillväxten, klimatet, EU:s arbete mot desinformation och relationen till Kina. Samtidigt, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) på EU-nämndens möte, kan brexit ändå komma att överskugga mötet.

Stor enighet rådde bland riksdagspolitikerna om att Sverige bör vara öppet för att säga ja till den brittiska begäran om förlängning.

– Om processen havererar så ska det inte ligga på EU. Jag menar därför att EU ska visa en öppenhet för förlängning, sade Stefan Löfven.

EU:s framtida klimatstrategi stakas ut

Mest debatt vållade frågan om vilka klimatambitioner EU bör ha då toppmötet väntas peka ut riktningen för unionens framtida klimatpolitik.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet drev linjen att klimatpolitiken borde genomsyra hela EU:s budgetarbete så att exempelvis den Europeiska investeringsbanken, EIB, inte borde få ge lån till oljeindustrin. Jonas Sjöstedt menade också EU-institutionerna borde minska sina egna utsläpp av växthusgaser genom att exempelvis ta beslut om att skippa EU-parlamentets förflyttning till Strasbourg en gång i månaden.

Men enligt Stefan Löfven ska toppmötet inte  slå fast hur EU ska gå till väga för att uppnå klimatmålen, utan sätta riktlinjer för klimatarbetet.

Att man i toppmötets förslag till slutsatserna hänvisar till FN:s klimatpanels rapport om effekterna av en global uppvärmning på 1,5 grader, betonade han är ett viktigt steg. Enligt Stefan Löfven hade många länder velat se att man istället utgick från riskerna med en uppvärmning på 2 grader och därför är det liggande förslaget bättre.

– Får vi igenom det nu så måste det vidare till rådet och kommissionen och till andra som har att hantera det här. Jag tror att det är den bästa ordningen för att få genomslag.

Från Moderat och Kristdemokratiskt håll väckte man istället diskussionen om kärnkraften och hur FN:s klimatpanel lyft fram behovet av en utvidgad kärnkraft för att nå klimatmålen.

– Moderaterna tycker att man måste göra mer på EU-nivå för kärnkraften. Kärnkraftens viktiga roll vad gäller klimatförändringarna är ett viktigt perspektiv att ta med, sade Jessika Roswall (M).

Stefan Löfven svarade att det inte är upp till EU att beslut om hur länderna sköter sin energipolitik.

– Det är inte uttalat i EU att så här ska energimixen se ut, utan det är upp till varje medlemsland. Jag tycker det är bra att ingen annan bestämmer åt oss men vi ska inte bestämma åt någon annan heller.

Relationen till Kina väcker frågor

Under en middag på torsdagskvällen ska EU:s ledare diskutera relationen till Kina inför toppmötet mellan EU och Kina den 9 april. Flera partier i EU-nämnden uttryckte oro över hur relationen till Kina utvecklas.

– Behovet av handel [med Kina] ser vi också som viktigt men vi får inte glömma bort mänskliga rättigheter. Det tas nya lagar nu om att försämra religionsfriheten i Kina. Och vi ser allvarligt  på det som sker i Kina vad gäller mänskliga rättigheter, sade Désiré Pethrus från Kristdemokraterna och fick medhåll från både höger och vänster.

EU:s ledare kommer också att diskutera unionens industripolitik. En fråga som bland annat kommit upp på agendan efter att EU-kommissionen beslutat att sätta stopp för en sammanslagning av det franska bolaget Alstom och tyska Siemens och en diskussion som uppkommit om hur man ska skydda europeisk industri. 

Stefan Löfven klargjorde att Sveriges inställning skiljer sig från den som EU-kommissionen gett uttryck för i veckan om att stänga EU för offentliga upphandlingar från andra länder om de inte öppnar upp för europeiska företag.

– Vi får inte gå över till protektionism. Vi får inte vara naiva gentemot stormakter men samtidigt måste vi driva frihandelsprincipen.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret